Dostupni linkovi

EK i Hrvatska potpisale Memorandum o izradi eurokovanica


Geografska karta Hrvatske, kuna, Nikola Tesla i glagoljica – neki su od predloženih motiva za hrvatsku stranu eurokovanica, Zagreb (21. srpnja 2021.)

Europska komisija (EK) kao i države članice eurozone potpisale su Memorandum o razumijevanju s Hrvatskom u kojem su iznijeti praktični koraci koji će zemlji omogućiti da počne proizvoditi eurokovanice kada dobije odobrenje za pridruživanje eurozoni.

"Ovo predstavlja važnu prekretnicu u nastojanjima Hrvatske da se pridruži eurozoni", saopćeno je iz sjedišta EK.

Prema ovom Memorandumu, dopušta se Hrvatskoj da, uz pomoć EK i država članica eurozone, provede sve potrebne pripreme prije, kao i do samog kovanja eurokovanica.

Kako se objašnjava u saopćenju EK, to uključuje: odabir Hrvatske od njenog nacionalnog dizajna eurokovanica prema nacionalnim procedurama; nabavka i proizvodnja alata za kovanje i probnih serija kovanica; i aranžmane za distribuciju eurokovanica, te povlačenje hrvatske kune tijekom prelaska.

Jedan od potpisnika ovog memoranduma, izvršni potpredsjednik EK Valdis Dombrovskis naglasio je da ovaj dokument označava još jednu prekretnicu na putu Hrvatske ka pristupanju euru.

"EK nastavlja podržavati Hrvatsku u njenim naporima da se pridruži eurozoni, od čega će imati velike koristi. Međutim, prije nego što može usvojiti jedinstvenu europsku valutu, Hrvatska mora prvo ispuniti sve kriterije iz Maastrichta i nastaviti napredovati u tehničkim pripremama", rekao je Domrovski.

Kriterijima iz Maastrichta mjeri se spremnost jedne države za usvajanje eura kao državne valute.

Ovi kriteriji fokusiraju se na četiri oblasti: stabilnost cijena, zdrave javne financije, kako bi se osiguralo njihova održivost, stabilnost deviznog kursa, kako bi se pokazalo da država članica može upravljati svojom ekonomijom bez pribjegavanja pretjeranim fluktuacijama valute, kao i dugoročne kamatne stope, za procjenu trajnosti konvergencije.

Paolo Gentiloni, europski povjerenik za ekonomiju, ocijenio je da je potpisivanje memoranduma "važan simboličan, ali i praktičan korak na putu Hrvatske ka pridruživanju euru".

"Pozdravljam snažnu odlučnost Hrvatske da pristupi eurozoni, kojoj ta zemlja pripada. Komisija će nastaviti podržavati Hrvatsku u njenim pripremama i naporima da ispuni kriterije konvergencije", izjavio je Gentiloni.

Hrvatska je punopravna članica EU od srpnja 2013. godine, međutim, i dalje nije članica eurozone. Zvanična valuta, hrvatska kuna, od srpnja 2020. dio je europskog tečajnog mehanizma.

Od 27 država članica koliko broji Europska unija, 19 njih je dio eurozone.

XS
SM
MD
LG