Dostupni linkovi

EU pozvala na nastavak dijaloga Vlade Crne Gore i SPC


Dolazak predstavnika SPC na sastanak s Vladom, 20. juli, Podgorica

Evropska unija (EU) smatra da je dijalog najbolji način da se pronađe kompromis oko Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori, stoga je pozvala Vladu Crne Gore i Mitropoliju Crnogorsko-primorsku da nastavi sa naporima u ovom pravcu.

Ovaj poziv dolazi nakon kraha u pregovorima Vlade Crne Gore i Srpske
pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori, koji su bez dogovora okončani 21 jula.

„EU je konstantno podsećala na važnost dijaloga i u tom duhu pozdravljamo
nedavni nastavak pregovora dviju strana. Pozdravljamo napore Vlade da se
postigne kompromis. Nažalost, ovi razgovori nisu doveli do rešenja. Podstičemo obe strane da nastave dijalog“, navela je portparolka EU, Ana Pisonero u pisanom odgovoru medijima.

Inače, dvodnevni sastanak ekspertskih timova Vlade Crne Gore i SPC završen je neuspehom jer su predstavnici srpske crkve odbili da registruju mitropoliju SPC u Crnoj Gori. Taj zahtev Vlade smatraju "ultimatumom i poniženjem".

Otvoreni sukob između državnih institucija i SPC je nastao usvajanjem Zakona o slobodi veroispovesti (27. decembra 2019.) u Skupštini Crne Gore. SPC smatra da je zakon donesen kako bi im vlasti oduzele crkvenu imovinu.

Najsporniji deo Zakona, čije izmene SPC traži, odnosi se na imovinu verskih zajednica. Naime, usvojenim zakonom je propisano "da će svi verski objekti koji predstavljaju kulturnu baštinu, a bili su imovina države Crne Gore pre gubitka njene nezavisnosti 1918. godine i koji kasnije nisu na odgovarajući pravni način prešli u svojinu neke verske zajednice, biti prepoznati kao državna imovina".

XS
SM
MD
LG