Dostupni linkovi

EU se raduje saradnji sa novim predsednikom Crne Gore


Jakov Milatović u obraćanju javnosti nakon izborne pobede, Podgorica, 2. april 2023.
Jakov Milatović u obraćanju javnosti nakon izborne pobede, Podgorica, 2. april 2023.

Evropska unija se raduje saradnji sa novoizabrabim predsednikom Crne Gore kao i ostalim relevantnim akterima u zemlji, kako bi se pomoglo državi da ostane čvrsto na pristupnom procesu, naglasio je portparol EU, Peter Stano.

Govoreći na redovnoj konferenciji za novinare u Briselu, Stano je, između ostalog, rekao da je u Crnoj Gori potrebna izgradnja konsenzusa o ključnim prioritetima koji su neophodni za napredak zemlje ka Uniji.

"To znači hitno fokusiranje na pitanja vladavine prava, reformi u oblasti vladavine prava kako je to zacrtala Evropska komisija. Naravno, EU je spremna da podrži Crnu Goru i nastavi da pomaže Crnoj Gori da se kreće ka članstvu u EU jer je to nešto što velika većina ljudi u Crnoj Gori želi. I u tom kontekstu, politička stabilnost u zemlji je ključ za nastavak puta ka Uniji", poručio je Stano.

Ko je Jakov Milatović, novi predsjednik Crne Gore?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:09 0:00

U Crnoj Gori je u nedelju održan drugi krug predsedničkih izbora. Za novog predsednika je izabran Jakov Milatović koji je dobio više od 60 odsto glasova.

Milatoviću, bivšem ministru ekonomije prve vlade poslije višegodišnjeg liderstva Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića, formirane pod uticajem Srpske pravoslavne crkve, program kojim su udvostručene minimalne plate doneo je popularnost.

Na izborima je imao podršku vladajućih stranaka, koje se zalažu za bliže veze sa Srbijom, a deo njih i sa Rusijom.

Vanredni parlamentarni izbori održaće se 11. juna. Raspisani su zbog institucionalne krize koja je zaustavila integraciju Crne Gore u Evropsku uniju.

EU će, po već utvrđenoj praksi, o predsedničkim izborima izaći sa zvaničnom reakcijom nakon objave konačnih rezultata.

XS
SM
MD
LG