Dostupni linkovi

Borell: Poštovani odvojenost crkve i države u Crnoj Gori


 Joseph Borell
Joseph Borell

Od suštinskog je značaja da demokratske institucije Crne Gore budu u stanju da vode svoju politiku autonomno bez spoljnog uplitanja, a vjerske zajednice treba reguilisati u skladu sa principom odvojenosti crkve i države, ocijenio je visoki predstavnik Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i bezbjednost Žozep Borelj (Josep Borell).

"Regulisanje verskih zajednica je u nacionalnoj nadležnosti, i ono treba sprovoditi skladu sa relevantnim međunarodnim i evropskim standardima ljudskih prava, uključujući princip odvojenosti države od crkve, što treba poštovati u jednoj sekularnoj državi kakva je Crna Gora", navodi se u odgovoru Borelja na pitanje poslanika Ladislav Ilčića iz stranke Evropskih konzervativaca i reformista.

Ilćić je pitao što Evropska komisija namjerava da učini kako bi stabilizovala situaciju u Crnoj Gori nakon ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju, uz ocjenu da je to najnoviji primjer pokušaja Srbije da destabilizuje Crnu Goru.

Ustoličenje mitropolita Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori Joanikija 5. septembra na Cetinju su pratile su visoke etničke tenzije, protesti, incidenti, angažovanje jakih policijskih snaga i desetine povrijeđenih.

Poglavar SPC je ustoličen uz jako obezbjeđenje, nakon što je na Cetinje stigao vojnim helikopterom.

"Da bi Srbija sprovela svoje velikosrpske aspiracije, pretvorila je SPC u svoje oružje koja negira značajnom broju pravoslavnih Crnogoraca pravo na njihovu sopstvenu crkvu, iako je ona u prošlosti postojala", naveo je Ilinčić u svom poslaničkom pitanju Borelju.

Sloboda okupljanja je osnovno pravo koje treba ostvariti bez posljedica po javno zdravlje, i uz puno poštovanje vladavine zakona i javnog reda, naveo je Borelj u odgovoru.

"EU očekuje od svih nadležnih organa da propisno istraže i obezbede delotvorno sudsko praćenje svih slučajeva fizičkog i verbalnog nasilja kako nad demonstrantima tako i nad službenicima za sprovođenje zakona", zaključio je Borelj.

XS
SM
MD
LG