Dostupni linkovi

Vanredna vijest

EU ne 'blefira' oko Brexita, Blair i Major za drugi referendum


Kakva je putanja Velike Britanije nakon Brexita?

Evropa ne blefira u vezi uslova oko Brexita, poručio je premijer Malte, Joseph Muscat, zemlje koje će od 1. januara preuzeti predsjedavanje EU. To se prvenstveno odnosi na pristup jedinstvenom evropskom tržištu.

Sa druge strane, pozivima da Velika Britanija organizuje novi referendum, nakon Tonya Blaira, pridružio se još jedan bivši premijer UK, sir John Major.

Premijer Malte Joseph Muscat u intervjuu za BBC je poručio da nije bio blef kada je blok poručio Velikoj Britaniji da će po napuštanju bloka ostati EU bez pristupa jedinstvenom tržištu, ukoliko ne ostave mogućnost slobode kretanja.

"Mislim da smo svi bili prilično jasni u našem pristupu da želimo pošten dogovor sa Velikom Britanijom, ali ta vrsta dogovora se ne može prevesti da neko ima superiorniji sporazum. Apsolutno nema nikavoga blefa sa evropske strane, makar na sastancima Savjeta kojima sam prisustvovao. U smislu da neko kaže, počećemo sa ovom pozicijom, pa ćemo je potom ublažiti. Ne, to je zaista naša pozicija i ne mislim da će se mijenjati", kaže Muscat.

Premijerka Theresa May je najavila da će Ujedinjeno Kraljevstvo započeti pravnu procuduru za izlazak iz EU krajem marta, no premijer Malte, Muscat kaže da bi detalji "novih odnosa" mogli kasniti.

Veliki dio političke debate je fokusiran na mogućnost takozvanog "soft" ili "laganog" Brexita u kojem bi Britanija mogla zadržati neku formu članstva da bi imala pristup jedinstvenom tržištu u zamjenu za prepuštanje dijela kontrole u vezi imigracije ili "hard" tj. "teški" Brexit koji podrazumijeva napuštanje zajedničkog tržišta, ali potpunu kontrolu Britanije nad migracijom.

Ali, premijer Malte kaže da Britanija i EU treba da postignu sporazum o nizu drugih pitanja, kada premijerka May povuče član 50. Lisabonskog ugovora.

To uključuje da Britanija morati da plati svoje obaveze prije odlaska, utvrdi šta će se događati na granici Britanije i Republike Irske te dogovori prelazne sporazume o pitanjima poput bezbjednosti.

"Za Britaniju je fer igra da udari Brisel, onda ne treba da bude iznenađenja ako vam Brisel uzvrati udarac. Tako da je ovo pomalo situcaija 'Kvaka 22' (situacija u kojoj niko ne može pobjeći, jer su svi uzajamno povezani). To neće biti situacija u kojoj jedna strana dobija a druga gubi, svi ćemo izgubiti po nešto. Ali, mislim da nećemo doći u situaciju gdje Britanija ima bolji dogovor nego što ga ima danas. To se jednostvno ne može dogoditi. Ali, biće komplikovano, mislim da razvodi nikad nijesu laki", rekao je Muscat.

Joseph Muscat, premijer Malte koja 1. januara preuzima predsjedavnje EU
Joseph Muscat, premijer Malte koja 1. januara preuzima predsjedavnje EU


Podsjeća da čak i kada privremeni prelazni dogovor bude utvrđen između EU lidera i Britanije, Evropski parlament još može odlučiti da uloži veto 2019.

Ovi komentari stižu par dana nakon što je britanski sekretar za Brexit, David Davis opisao sastanak sa glavnim pregovračem EU o izlasku Britanije Guyom Verhofstadtom kao "dobar početak".

Kako je rekao Davis, razgovori prije početka pregovora su bili usmjereni na pokrivanje strukture, oko toga na koji način će dvije strane prići pregovorima o Brexitu, dodajući da je sporazumom moguće zadovoljiti obje strane i Britaniju i EU.

Vlada u Londonu je poručla da neće objavljivati pregovaračku poziciju o Brexitu prije nego što pregovori započnu.

Međutim, u samoj Velikoj Britaniji sve su glasniji zahjevi sa prominentnih adresa za zaustavljanje izlaska Britanije iz EU, što je izglasano na referendumu 23. juna, ili za održavanjem novog referenduma.

Bivši premijeri Blair i Major za novi referendum

Naročito nakon ekonomskih pokazatelja koji, kako je prije dva dana priznao ministar finansija, Philip Hammond, ukazuju da će privreda Velike Britanije usporiti u 2017. godini, na najniži nivo od ekonomske krize 2009. godine, kao i da do kraja mandata ove Vlade neće uspjeti da balansiraju budžet.

Bivši pritanski premijer, laburista Tony Blair, prije nekoliko dana je najavio povratak u politiku, jer "Brexit može biti spriječen ako se Britanci predomisle".

Bivši britanski premijeri John Major, Tony Blair i Gordon Brown, svi su bili protiv Brexita
Bivši britanski premijeri John Major, Tony Blair i Gordon Brown, svi su bili protiv Brexita


Komentarišući u četvrtak tu najavu, lider britanskog desnog nacionalističkog UKIP-a i Brexita, Nigele Farage, je za CNN rekao, da to što je "nepopularni Blair promoter takve ideje Brexitu može samo koristiti".

Međutim britanski "The Guardian" je u petak objavio da je još jedan bivši britanski premijer i bivši lider konzervativaca, sir John Major, takođe pozdravio mogućnost drugog referenduma, u potezu koji će, kako procjenjuje ovaj dnevnik, izazvati bijes pro-Brexit "torijavaca".

Kako je rekao Major "tiranija većine" ne treba da diktira način na koji će Britanija izaći iz EU dodajući da postoji "savršeno kredibilan" slučaj za drugi referendum o Brexitu i da ljudi koji su glasali za ostanak u EU ne treba da budu žrtve većine.

"Veoma mi je teško to da prihvatim. Tiranija većine se nikada nije primjenjivala u demokratiji i ne treba da se primjenuje u konkretnom slučaju", rekao je sir John Major.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG