Dostupni linkovi

EU pozvala na potpuno funkcionisanje vlasti u BiH


"Politički lideri Bosne i Hercegovine trebaju demonstrirati veći angažman i odgovornost u zemlji", navodi se u saopštenju Delegacije EU u BiH (foto: Sarajevo, decembar 2022.)
"Politički lideri Bosne i Hercegovine trebaju demonstrirati veći angažman i odgovornost u zemlji", navodi se u saopštenju Delegacije EU u BiH (foto: Sarajevo, decembar 2022.)

Delegacija Evropske komisije u Bosni i Hercegovini je pozvala na potpuno funkcionisanje vlasti na svim nivoima - državnom, entitetskom i kantonalnom u ovoj državi, naglasivši da je to preduslov za napredak na putu ka Evropskoj uniji (EU).

Poziv Delegacije Evropske komisije u BiH dolazi dan nakon što je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt nametnuo 27. aprila izmjene Ustava entiteta Federacija BiH kojima bi se trebalo olakšati formiranje Vlade Federacije kao i krivičnih zakona u BiH koje bi trebale prevenirati izborne prevare.

Schmidt je najprije donio privremenu odluku koja će vrijediti samo za ovaj izborni ciklus, kako bi se omogućilo formiranje nove vlade entiteta Federacije BiH, gotovo sedam mjeseci nakon izbora održanih u oktobru prošle godine.

"Politički lideri Bosne i Hercegovine trebaju demonstrirati veći angažman i odgovornost u zemlji. EU ih poziva da osiguraju potpuno funkcionalnu entitetsku vladu u Federaciji BiH nakon dva izborna ciklusa i četiri i po godine rada u tehničkom mandatu", stoji u saopštenju Delegacije EU.

Vlada Federacije BiH nije potvrđena nakon oktobarskih izbora 2022., jer predsjednica ovog entiteta Lidija Bradara (Hrvatska demokratska zajednica BiH, HDZ) iz redova hrvatskog naroda nije imala saglasnost oba potpredsjednika.

Do Schmidtove odluke predsjednik je Federacije BiH predlagao novu entitetsku vladu samo Zastupničkom domu i za to je morao dobiti saglasnost oba potpredsjednika.

Prema izmjenama Ustava Federacije BiH koje je nametnuo Schmidt, ako oba potpredsjednika ne daju saglasnost, već samo jedan, takav prijedlog o imenovanju se dostavlja Zastupničkom domu gdje je za potvrđivanje potrebna prosta većina.

Novina je da o tome glasa i drugi, Dom naroda Parlamenta Federacije FBiH, što do sad nije bio slučaj.

EU takođe podsjeća na svoj stav da se Bonska ovlaštenja trebaju koristiti isključivo kao krajnja mjera protiv nepopravljivih nezakonitih radnji.

Na osnovu Zaključaka Konferencije za implementaciju mira koja je održana u Bonu 9. i 10. decembra 1997. godine, OHR je dobio ovlasti na osnovu kojih je nametao i mijenjao zakone, izmijenio ustave u BiH, te smjenjivao izabrane i imenovane političke i druge dužnosnike.

XS
SM
MD
LG