Dostupni linkovi

Ambasadori EU i grupe G7 zatražili da BiH provede sankcije protiv Rusije


Sastanak ambasadora i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića u Sarajevu, 28. mart 2022.
Sastanak ambasadora i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića u Sarajevu, 28. mart 2022.

Ambasadori Evropske unije (EU) u BiH i država grupe G7 zatražili su u ponedjeljak, 28. marta, da institucije BiH provedu restriktivne mjere protiv Rusije, predviđene aktima EU kojima se BiH pridružila.

Rečeno je to nakon sastanka ambasadora sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem, na kojem je razgovarano o ruskoj agresiji na Ukrajinu, te stavovima i aktivnostima koje institucije BiH poduzimaju, saopćeno je iz Džaferovićevog kabineta.

Šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler objavio je na Twitteru da je na sastanku zatražena daljnja podrška BiH, uključujući i provedbu sankcija prema Rusiji.

"Sa ambasadorima zemalja članica EU i kolegama iz G7 uputili smo demarš predsjedavajućem Predsjedništva BiH o ruskoj agresiji na Ukrajinu. Zahvalili smo za opredjeljenje BiH prema Ukrajini i zatražili daljnju podršku, uključujući i implementaciju sankcija", napisao je Sattler.

Ambasadori su zahvalili BiH za pridruživanje rezoluciji Generalne skupštine Ujedinjenih naroda (UN) kojom je osuđena ruska agresija protiv Ukrajine, nacrtu rezolucije u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, te stavovima i mjerama EU.

Džaferović je ponovo osudio rusku agresiju protiv Ukrajine, te potvrdio podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu te zemlje. Također, iskazao je privrženost stavovima EU i država G7 u vezi sa situacijom u Ukrajini.

U vezi sa zahtjevom o implementaciji restriktivnih mjera, Džaferović je kazao da će zatražiti od Vijeća ministara BiH da provede svoje obaveze i implementira restriktivne mjere predviđene aktima EU.

Prema zakonu, Vijeće ministara BiH nakon konzultacija sa Predsjedništvom BiH, koje vodi vanjsku politiku, odlučuje o načinu uvođenja, provođenja i ukidanja sankcija prema stranim državama.

Vijeće ministara BiH do sada nije postiglo konsenzus u vezi sa davanjem suglasnosti za glasanje guvernera BiH u Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) za dvije rezolucije koje je predložio EBRD. Tim rezolucijama predviđa se uvođenje sankcija Rusiji i Bjelorusiji zbog napada na Ukrajinu.

Prema prijedlogu rezolucije, EBRD neće davati nove kredite niti pružati tehničku pomoć u Rusiji i Bjelorusiji. EBRD će, po mogućnosti, obustaviti ili otkazati isplatu tranši postojećih kredita tim državama.

Od početka krize u Ukrajini, BiH nema zajednički stav po većini pitanja koja se tiču tog rata, a osobito kad je riječ o sankcijama Rusiji zbog agresije na Ukrajinu.

Početkom marta, visoki predstavnik EU za zajedničku vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell potvrdio je da se BiH "uskladila" s politikom sankcija EU protiv vlasti u Rusiji.

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović od početka osuđuju rusku invaziju na Ukrajinu, dok Milorad Dodik, treći član Predsjedništva BiH i lider vodeće partije u entitetu Republika Srpska (RS), tvrdi da BiH treba ostati neutralna.

XS
SM
MD
LG