Dostupni linkovi

Ešton u Kijevu sa Janukovičem i opozicijom


Ketrin Ešton na sastanku sa ukrajinskom opozicijom
Ketrin Ešton na sastanku sa ukrajinskom opozicijom
Šefica EU diplomatije Ketrin Ešton nastavlja posredničku misiju u Kijevu, susretom sa ukrajinskim predsjednikom Viktorom Janukovičem, nakon što je u utorak uveče razgovarala sa opozicionim liderima. Riječ je o njenoj drugoj misiji u sedam dana u pokušaju da pomogne rješavanju krize u zemlji.

Lideri ukrajinske opozicije imali su u utorak uveče večeru sa visokom predstavnicom EU za vanjsku politiku i bezbjednost Ketrin Ešton, koja danas razgovara i sa predsjednikom Viktorom Janukovičem.

Vitalij Kličko, Arsenij Jacenjuk i Oleh Tjahnjuk su gotovo dva sata razgovarali sa Eštonovom. Kličko je nakon sastanka rekao da ih je Ešton “uvjerila da je Evropa spremna da delegira posrednika visokog ranga za pregovore sa vlastima”.

Ova poruka je stigla gotovo istovremno kada je i američki potpredsjednik Džo Bajden apelovao na predsjednika Ukrajine da prihvati međunarodnu pomoć i odmah preduzme korake ka rješavanju političke krize u zemlji.

Bajden je dan ranije telefonom o tome razgovarao sa Janukovičem. Kako navodi AP, to je najmanje četvrti put da Bajden i Janukovič ove godine razgovaraju.

Bijela kuća je još saopštila da je Bajden ohrabrio Janukoviča da povuče policijske barikade, oslobodi uhapšene demonstrante i omogući da oni koji su odgovorni za napade na novinare i demonstrante odgovaraju.

Američki potpredsjednik je poručio i da samo dijalog i kompromis mogu dovesti do formiranja nove Vlade koja će uživati povjerenje građana Ukrajine. Istovremeno opozicioni poslanici u parlamentu se spremaju za novu debatu o ustavnim amandmanima koji će smanjiti predsjedničke ovlasti.

U utorak u Parlamentu nije prošao opozicioni prijedlog da se predsjednička ovlaštenja umanje na nivo kako je to bilo regulisano prethodnom verzijom ukrajinskog Ustava.
Vitalij Kličko je zaključio da je predsjednik trenutno zaglavljen u mjestu.

“Ali ja imam osjećaj da bi predsjednik želio da prebaci odgovornost na parlament. Želio bih još jednom da podsjetim da je kompletna vlast trenutno u rukama jedne osobe, rukama predsjednika Ukrajine i time sva odgovornost leži na njemu. Odugovlačenje ovog procesa samo će dodatno podići temperaturu u društvu”.

Oleh Tjahnjuk, lider nacionalističke partije "Svoboda", rekao je i da bi opozicioni čelnici danas ponovo mogli ponovo da se sastanu sa Eštonovom nakon njenog razgovora s Janukovičem.

"Treba nastaviti dijalog da bi se došlo do rezultata", rekao je Tjahnjuk.

Protesti u Ukrajini počeli su krajem novembra kao reagovanje na odluku vlasti da odustanu od evropskih integracija zarad približavanja Rusiji, te ruskoj pomoći od 15 milijadri dolara i nižoj cijeni gasa.

Evropska komesarka Ešton i zvaničnici SAD prethodnih su dana najavili da bi Ukrajini mogli ponuditi finasijsku pomoć iako, kako su rekli, nemaju namjeru da se takmiče sa ruskim paketom.

Janukovič je predvidio da se u petak susretne i sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom na otvaranju Zimskih olimpijskih igara u Sočiju.

Putinov portparol, Dmtrij Peskov, rekao je da će tom prilikom razmotriti “bilateralne veze”.
XS
SM
MD
LG