Dostupni linkovi

U Etiopiji parlamentarni i regionalni izbori 


Žena prolazi između glasačkih kabina na biračkom mjestu u Adis Abebi, Etiopija, 21. juna 2021.
Žena prolazi između glasačkih kabina na biračkom mjestu u Adis Abebi, Etiopija, 21. juna 2021.

U Etiopiji su u ponedeljak 21. juna otvorena birališta za parlamentarne i regionalne izbore koji se održavaju uprkos sumnjama u njihovu vjerodostojnost, i u pozadini sukoba i gladi na području Tigraja.

To je prvi izborni test za premijera Abija Ahmeda (44), koji je po dolasku na vlast 2018. godine obećao obnovu demokratije.

Abij, koji je 2019. godine dobio Nobelovu nagradu za mir, oslobodio je nekoliko hiljada zatvorenika i ohrabio povratak opozicionara u zemlju, a takođe je obećao da će parlamentarni i regionalni izbori biti sa najviše demokratije koje je Etiopija ikada imala.

"Da, Etiopija će pobjediti! Sretno svima", izjavio je Abij tokom vikenda poslije sastanka sa stranaka opozicije, javlja AFP.

Njegova Stranka prosperiteta, koja ima najviše kandidata za parlament, veliki je favorit da osvoji većinu i formira vladu.

U Etiopiji poslanici biraju premijera koji vodi vladu, kao i predsjednika, čija je funkcija počasna.

Red na biračkom mjestu tokom etiopskih parlamentarnih i regionalnih izbora u Beshasi, Etiopija, 21. juna 2021.
Red na biračkom mjestu tokom etiopskih parlamentarnih i regionalnih izbora u Beshasi, Etiopija, 21. juna 2021.

Izbori su bili zakazani za august 2020. godine, ali su odloženi u dva navrata, zbog epidemije korona virusa i kasnije zbog logističkih i bezbjednosnih problema.

Pravo glasa ima oko 38 miliona birača, ali mnogi od njih neće danas izaći na birališta, jer se glasanje ne odvija u petini od 547 izbornih jedinica u zemlji.

U većini tih mjesta, koja su pogođena nasiljem, oružanim pobunama ili logističkim teškoćama, glasanje će biti organizovano 6. septembra.

Međutim, nije određen datum glasanja u 38 izbornih jedinica na području Tigraja gde vlasti vode vojnu operaciju od novembra. UN su procenile da je u Tigraju ugroženo 350.000 ljudi kojima prijeti glad.

XS
SM
MD
LG