Dostupni linkovi

Eskobar na Kosovu rekao da očekuje pozitivan ishod razgovora u Ohridu


Eskobar u razgovoru sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani, Priština, 17. mart 2023.
Eskobar u razgovoru sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani, Priština, 17. mart 2023.

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar (Gabriel Escobar) je na konferenciji za novinare 17. marta, nakon sastanka sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani, rekao da očekuje pozitivan ishod razgovora u Ohridu.

On je ponovio da SAD podržavaju svaku priliku koja zemlje regiona vodi ka miru i evroatlantskim integracijama.

"Mislimo da ovaj evropski predlog (za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, prim. aut.), kroz dijalog kojim posreduje EU, pruža izuzetnu priliku za trajni mir između dve zemlje", rekao je on.

Sa druge strane, predsednica Vjosa Osmani je navela da Kosovo u Ohrid ide sa stavom da je evropski predlog "pravedan, stabilan i sveobuhvatani sporazum u kojem nas tretiraju kao dve ravnopravne države".

Ona je takođe rekla da je taj predlog jedini način da se obezbedi dugoročni mir, stabilnost i prosperitet u regionu.

"Moje očekivanje kao predsednice Kosova je da će sporazum doneti konkretne opipljive rezultate za Kosovo. Samim tim, obezbediće integraciju Kosova u evroatlantske institucije, obezbediće sveobuhvatnu integraciju srpske zajednice u institucije Republike. To će rezultirati efektivnim rasformiranjem svih nelegalnih struktura Srbije (na Kosovu)“, rekla je Osmani.

Ona je izrazila uverenje da evropski predlog sadrži važne principe međunarodnog prava i međunarodnih odnosa, "koji će otvoriti put ka međusobnom priznanju".

Kurti rekao da Vlada Kosova putuje u Ohrid sa 'dobrom voljom'

Premijer Aljbin Kurti je, nakon sastanka sa Eskobarom, ocenio da je evropski predlog za normalizaciju odnosa "dobra osnova i čvrsta platforma za napredak ka punoj normalizaciji uz međusobno priznanje".


"Posvećena, konstruktivna i kreativna, delegacija Vlade Kosova putuje u Ohrid sa dobrom voljom i dobrim namerama", navodi se u saopštenju Vlade.

Kosovski premijer je ranije rekao kako je u Ohridu spreman da potpiše evropski predlog dok je predsednik Srbije Aleksandar Vučić naveo da mu "ne pada na pamet da potpiše kapitulaciju Srbije".

Eskobar se prethodno u Prištini sastao i sa predsednikom Skupštine Kosova Gljaukom Konjufcom, koji je poručio da je Kosovo posvećeno dobrosusedskim odnosima, miru i stabilnosti.

U saopštenju se navodi da je Konjufca izaslaniku SAD Eskobaru preneo da je cilj dijaloga sa Srbijom međusobno priznanje, te da "svaki postignuti sporazum mora da bude u skladu sa suverenitetom i teritorijalnim integritetom Kosova".

Razgovori uoči sastanka u Ohridu

Ovi sastanci američkog izaslanika sa liderima Kosova dolaze uoči sastanka u Ohridu u Severnoj Makedoniji 18. marta, gde će Kurti sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarati o implementaciji evropskog predloga za normalizaciju odnosa dveju strana.

Eskobar će sastanku u Ohridu prisustvovati u svojstvu posmatrača.


On se prethodno 16. marta u Beogradu sastao sa državnim rukovodstvom Srbije, predsednikom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić.

Potom je na konferenciji za novinare rekao da SAD od sastanka u Ohridu očekuju "priznanje" da Zajedinca opština sa srpskom većinom predstavlja "značajan deo odnosa između Srbije i Kosova".

Poručio je kako je formiranje ove Zajednice na Kosovu bliže nego što je to bilo pre mesec dana i ponovio da je sada pitanje samo na bazi kog modela će biti primenjen taj sporazum.

Zajednica opština sa srpskom većinom je dogovorena u okviru dijaloga Kosova i Srbije 2013. godine, a dve godine kasnije su utvrđeni principi na osnovu kojih će ona biti formirana – pravni okvir, finansiranje, struktura, oblasti delovanja i ostalo.

Kosovo se oštro protivilo formiranju Zajednice uz obrazloženje da može štetno da utiče na unutrašnju funkcionalnost, ali je Kurti, nakon insistiranja međunarodne zajednice, izneo nekoliko uslova pod kojima ona može biti formirana.

Neki od njih su da bude u skladu sa zakonima Kosova i da služi isključivo međuopštinskoj saradnji.


Sa druge strane, Beograd insistira da se Zajednica formira onako kako je dogovorena u Briselu. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je 16. marta rekao na konferenciji za novinare da ukoliko "Albanci prihvate da formiraju Zajednicu, slede stvari koje za nas nisu lake".

Evropski predlog, oko kog su se dve strane usaglasile krajem februara, nije konačni sporazum, već bi trebao da dovede do normalizacije odnosa između Kosova i Srbije. Ipak, Vučić je u obraćanju javnosti 16. marta rekao da Beograd "još nije dobio nacrt onoga što želi Evropska unija" u pregovorima o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.

Diplomate zapadnih zemalja, koje podržavaju ovaj predlog, navode kako je taj predlog u ovom trenutku najbolja prilika za napredak regiona.

U dokumentu se ne spominje međusobno priznanje, na čemu je kosovska strana insistirala, ali se navodi da strane moraju poštovati nezavisnost, autonomiju i teritorijalni integritet, pravo na samoopredeljenje, zaštitu ljudskih prava i nediskriminaciju.

Predviđen je poseban aranžman za srpsku zajednicu na Kosovu, garancije za Srpsku pravoslavnu crkvu, te priznavanje državih simbola, carinskih pečata, registarskih tablica, diploma.

XS
SM
MD
LG