Dostupni linkovi

Eskobar poručio da Crna Gora ostaje privlačna meta Moskvi


Gabriel Escobar
Gabriel Escobar

Crna Gora ostaje privlačna meta za Moskvu i zato Sjedinjenje Američke Države (SAD) i evroatlanski partneri treba da unaprijede kolektivne napore da se suprostave neprijateljskim akcijama predsjednika Rusije Vladimira Putina, izjavio je specijalni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

Ista pogrešna ideologija pokreće Kremlj da spriječi i uspori evroatlanske integracije Balkana, kazao je Eskobar za dnevni list Vijesti 14. marta.

On je apelovao na sve na Zapadnom Balkanu da pozovu Putina na odgovornost zbog odluke da nanese patnju narodu Ukrajine.

"Kako se ova humantirana katastrofa odvija, morate se zapitati za što je Putin spreman negdje drugo uključujići i Zapadni Balkan", rekao je Eskobar.

Vlada Crne Gore premijera Zdravka Krivokapića je, prateći politiku Evropske unije, 1. marta uvela sankcije Rusiji zbog agresije na Ukrajinu, ali nije donijela neophodne odluke kako bi one bile implementirane.

Pored ostalog, Vlada nije donijela odluku o zabrani ruskih medija Russia Today i Sputnik u Crnoj Gori, na što je upozorila EU, koja ih je zabranila 2. marta.

Crna Gora je 2. marta glasala i za Rezoluciju u Ujedinjenim nacijama kojom se najoštrije osuđuje ruska agresija i zahtijeva prekid upotrebe sile protiv Ukrajine.

Rusija je pokrenula vojnu invaziju na Ukrajinu 24.februara.

Samo u Mariupolju, gradu pod ruskom opsadom, ubijeno je najmanje 2.500 stanovnika, podaci su ukrajinskih vlasti.

Za tri sedmice ruskih napada, iz Ukrajine je izbjeglo preko dva miliona ljudi, saopštio je UNHCR.

Vlada Crne Gore premijera Zdravka Krivokapića je u tehničkom mandatu od 4. februara kada joj je u Skupštini izglasano nepovjerenje, nakon čega je smijenjen i predsjednik Skupštine Aleksa Bečić.

Oni su na te funkcije izabrani decembra 2020. godine nakon što su većinu na avgustovskim parlamentarnim izborima te godine zajedno osvojili prosprski i proruski Demokratski front, Demokrate i građanski pokret URA.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je 3. marta za mandatara nove vlade predložio aktuelnog vicepremijera i predsjednika URA Dritana Abazovića, koji sa Socijalističkom narodnom partijom i partijama manje brojnih naroda pregovara o novoj, manjinskoj vladi.

Iz opozicionih partija u Crnoj Gori, čija je podrška neophodna za izglasavanje nove vlade, ranije je saopšteno da je jasna evroatlantska orijentacija, uključujući i stav da je Rusija izvršila agresiju na Ukrajinu, kriterijum za tu podršku.

XS
SM
MD
LG