Dostupni linkovi

Lajčak nakon razgovora u Severnoj Mitrovici: Mir se mora sačuvati


Specijalni predstavnik SAD za Zapadni Balkan Gabriel Escobar i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajcak na razgovorima u Severnoj Mitrovici

Evropski izaslanik za dijalog Miroslav Lajčak je, nakon sastanka sa predstavnicima Srpske liste u Severnoj Mitrovici, ponovio stav da međunarodna zajednica želi da izbegne situaciju od 31. jula, kada su lokalni Srbi podigli barikade da spreče Vladu Kosova u realizaciji svojih odluka.

Tada su tenzije između dve strane naglo narasle.

"Za to smo tu danas, da se ljudi ne plaše, da se ne plaše za svoj život, za normalan život, tako da mi radimo sve da ne bude barikada", rekao je Lajčak.

Nije želeo da govori o mogućim rešenjima i predlozima uz obrazloženje da "misija još uvek traje" i da se mir mora sačuvati.

"Ima toliko špekulacija oko tog procesa, ne želim da ulazim u to", naveo je on.

Lajčak nije želo da komentariše ni stav premijera Kosova Aljbina Kurtija da neće odustati od politike reciprociteta, odnosno da će Vlada Kosova realizovati svoje odluke od 1. septembra.

Garbijel Eskobar, specijalni predstavnik SAD za Zapadni Balkan je samo rekao da se "misija nastavlja u Beogradu" i da se nada da će moći dati izjavu u Beogradu kasnije danas ili sutra.

Ni Srpska lista se nije obratila medijima nakon sastanka.

Eskobar i Lajčak su se sastali u Severnoj Mitrovici sa predsednikom Srpske liste Goranom Rakićem i gradonačelnicima četiri severne kosovske opštine Milanom Radojevićem, Dragišom Milovićem, Zoranom Todićem i Srđanom Vulovićem. Sastanku je prisustvovao i ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer.

Eskobar i Lajčak na Kosovu su od 23. avgusta gde su se sastali sa predsednicom Vjosom Osmani, premijerom Aljbinom Kurtijem i predstavnicima kosovske opozicije. Oni su poručili u sredu u Prištini da na Kosovu borave sa ciljem sprečavanja eskalacije situacije 1. septembra.

Nakon sastanka sa institucionalnim liderima Kosova i opozicionim strankama, Eskobar je rekao da očekuje da će Kosovo i Srbija imati konkretan predlog za rešavanje pitanja srpskih registarskih tablica i dokumenata.

Rekao je i da je dobio uverenje da niko ne želi eskalaciju i nasilje 1. septembra. Isto je izjavio i Lajčak.

Predstavnici Srba iz četiri opštine sa severa Kosova, Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić u sredu su usvojili deklaraciju u kojoj su upozorili na moguće napuštanje kosovskih institucija ukoliko se ne nađe rešenje za tablice i ulazno/izlazne dokumente. Oni su rekli da su to pitanje prepustili da "kompromisno reši" predsednik Srbije Aleksandar Vučich.

Takođe u sredu, premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti je na konferenciji za novinare rekao da se statusno neutralne KS tablice ne mogu vraćati, kako je to tražio Beograd, već da će biti moguće automobile preregistrovati samo u RKS – Republika Kosovo.

Kada je reč o izdavanju ulazno\izlaznih dokumenata, kosovski premijer je naveo kako bi najbolja opcija bila da se oni potpuno izbace, kako za državljane Kosova prilikom ulaska u Srbiju, tako i za srpske državljane koji ulaze na Kosovo.

Eskobar i Lajčak danas će otputovati za Beograd gde će se sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Vlada Kosova je realizaciju svojih odluka o preregistraciji vozila na RKS tablice i izdavanju državljanima Srbije ulazno/izlaznog dokumenta odložila za 1. septembar, nakon što su se lokalni Srbi na severu pobunili i postavili barikade na putevima.

Potom su se Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, u cilju pronalaženja rešenja, sastali u Briselu 18. avgusta u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa, ali nije bilo konkretnog rezultata.

XS
SM
MD
LG