Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Zaoštravanje spora Ukrajine i Mađarske


Folklorne igre etničkih Mađara u Transcarpathiji, ilustrativna fotografija

Diplomatski spor između Mađarske i Ukrajine eskalirao je, a Budimpešta je pozvala ukrajinskog ambasadora kako bi mu uručila protest zbog izrade, kako je rečeno, "liste smrti" koja je usmjerena na Mađare u Ukrajini, kao i zbog vojnih pokreta na njihovoj zajedničkoj granici. Ukrajinska "antiugarska politika preselila se na novu razinu", izjavio je u srijedu dužnosnik mađarskog Ministarstva vanjskih poslova Levente Magyar.

Budimpešta je optužila Kijev za poticanje napetosti između dva susjeda. Mađarska, koja je članica Europske unije i NATO-a, navela je sve veći broj pritužbi na račun Kijeva, navodno pokušavajući blokirati napore Ukrajine na bolju suradnju s zapadnim blokom i vojnim savezom.

"Pozivamo naše saveznike EU i NATO da temeljito ispituju što se događa u Ukrajini", rekao je Magyar. On tvrdi da je oko 100.000 Mađara koji žive u zapadnoj regiji Transcarpathia u Ukrajini koja graniči s Mađarskom "uplašeno" zbog nedavnog pojavljivanja popisa oko 300 imena na web stranici ukrajinske nacionalističke skupine "Mirotvorci".

Peter Szijjarto
Peter Szijjarto

Kazao je da se na popisu nalaze pojedini mađarski dužnosnici - uključujući ministra vanjskih poslova Petera Szijjarta - kao i etničke Mađare u Transcarpatiji koji navodno imaju dvojno državljanstvo, što je ilegalno u Ukrajini.

"To je popis smrti, jer se ti ljudi smatraju neprijateljima Ukrajine", kaže ovaj diplomat. "Prije toga oni čija su se imena pojavljivala na takvom popisu postali su žrtve ubojstva." Magyar je također izrazio "zabrinutost" zbog toga što je internetska stranica ukrajinskog parlamenta objavila peticiju građana kojom se poziva na "kolektivnu deportaciju" građana koji imaju dvojno državljanstvo. Također je upozorio da je Ukrajina preselila vojne jedinice u regiju na granici s Mađarskom, te da je tamo izgrađena kasarna.

Odgovarajući na pitanja novinara, Magyar je rekao da ukrajinski ambasadoru Ljubov Nepop poricao sudjelovanje Kijeva u stvaranju popisa ili peticije, a pokreti vojske obrazložio je zaštitom lokalnog stanovništva.

Dužnosnici u Kijevu nisu odmah odgovarali na tvrdnje Budimpešte.

Orbanova Mađarska: Borba protiv evropskih vrijednosti
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:46 0:00

Posljednji diplomatski sukob uslijedio je nakon što je prošli mjesec objavljen tajni videozapis koji je pokazao kako mađarski diplomat u Ukrajini izdaje pasoše etničkim Mađarima.

Kijev je reagirao protjerivanjem mađarskog konzula u Transcarpatiji, pa je Budimpešta odgovorila protjerivanjem ukrajinskog konzula.

Odnosi Mađarske i njezinog istočnog susjeda počeo se pogoršavati prije godinu dana nakon što je Kijev usvojio zakon o jeziku, na što je Budimpešta reagirala tvrdnjom da su zakinuta prava etničkih Mađara na obrazovanje na materinjem jeziku.

  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica Međunarodne novinarske nagrade Lorenzo Natali 2008. koju dodjeljuje Europska komisija u suradnji sa Reporterima bez granica.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG