Dostupni linkovi

Escobar sa strankama u Sarajevu o borbi protiv korupcije


Elmedin Konaković, Gabriel Escobar, Edin Forto i Sasa Magazinović u Sarajevu, 7. juni 2022.
Elmedin Konaković, Gabriel Escobar, Edin Forto i Sasa Magazinović u Sarajevu, 7. juni 2022.

Gabriel Escobar, posebni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan, sastao sa u utorak s predstavnicima tri vladajuće stranke u Kantonu Sarajevo.

Saša Magazinović, iz Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine, kazao je nakon sastanka da o detaljima jednog dijela sastanka ne može govoriti u javnosti.

“Što se tiče drugog dijela sastanka, naglasio bih temu podrške za one koji se bore protiv korupcije, posebno one institucionalne. Kao vrlo pozitivan primjer je navedeno ono što radi Vlada Kantona Sarajevo”, kazao je Magazinović.

Elmedin Konaković, predsjednik stranke Narod i pravda, kazao je da su s Escobarom razgovarali o sankcijama onima koji blokiraju procese, koji imaju secesionističke namjere, ali i ka onima koji su prepoznati kao lideri korupcije u BiH.

“Laska nam kada neko u moru problema prepozna ono što mi radimo u Kantonu Sarajevo”, kazao je Konaković.

Premijer Kantona Sarajevo i predsjednik Naše stranke Edin Forto kazao je da su "ključne poruke koje su Sjedinjene Američke Države upravo nama poslale jeste da se raduju novoj generaciji političara koji će ovu zemlju povesti naprijed".

“Drago mi je da razgovaram s predstavnicima Naroda i pravde, Naše stranke i SDP-a BiH i tome kako unaprjeđuju Kanton Sarajevo”, objavljeno je na Twitter profilu Ambasade SAD-a u BiH uz fotografiju Escobara s Konakovićem, Magazinovićem i Edinom Fortom, predsjednikom Naše stranke i premijerom Kantona Sarajevo.


Gabrijel Escobar, posebni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan, stigao je u ponedjeljak navečer u Sarajevo. Ovo je njegova druga posjeta u protekla dva mjeseca.

Escobar je u Sarajevo stigao isti dan kad su izrečene nove sankcije SAD-a političarima u BiH – predsjedniku Federacije BiH i visokom dužnosniku vladajuće Hrvatske demokratske zajednice BiH Marinku Čavari, te Alenu Šeraniću, ministru zdravstva i funkcioneru Saveza nezavisnih socijaldemokrata na čijem čelu je Milorad Dodik, koji je također na "crnoj listi" SAD-a.

Tokom dana bi se trebala održati i sjednica Vijeća za provedbu mira u BiH kojoj bi trebao prisustvovati i Escobar.

XS
SM
MD
LG