Dostupni linkovi

Izaslanik SAD Escobar: Pravo je Kosova da primenjuje reciprocitet


Gabriel Escobar
Gabriel Escobar

Izaslanik Sjedinjenih Država Gabriel Escobar (Eskobar) je ocenio da je pravo kosovske Vlade da primenjuje reciprocitet, ali i da je ta odluka iznenadila zvaničnike u Washingtonu.

"Pravo je kosovske Vlade da primenjuje reciprocitet. O tome smo se unapred dogovorili. Međutim, kad se radi o implementaciji toga [reciprociteta], smatram da je mnoge nas to [ta odluka] malo iznenadilo", izjavio je Escobar na pres-konferenciji u Briselu.

"Kako god", dodao je, "to se desilo i drago mi je da smo uspjeli to da smanjimo tenzije".

"Dugoročno gledano, tražimo trajnije i evropsko rešenje problema za registarske tablice", naglasio je Escobar.

Američki izaslanik za region je poručio vlastima Kosova i Srbije da administracija u Washingtonu u potpunosti podržava i nastaviće podržavati napore Miroslava Lajčaka u procesu normalizacije odnosa između te dve države.

Postizanje dogovora o smirivanju tenzija na severu Kosova, ocenio je Eccobar, je dokazalo da je dijalog, koji vodi Evropska unija (EU), "jedino mesto na kojem se mogu naći rešenja".

Na pitanje kako SAD gleda na prisustvo ruskog ambasadora Aleksandra Bocana Harčenka u toku napetosti na granici između Kosova i Srbije, Escobar je odgovorio:

"Smatramo da intervencija ili razmena poruka ljudi izvan regiona koji nisu uključeni u dijalog i ne nisu u potrazi za trajnim rešenjima, nisu od pomoći", poručio je Escobar.

Takođe je ocenio da "nije bilo od pomoći ni eskalacija oružanih snaga sa obe strane granice", te naglasio da je američka strana bila u redovnom kontaktu sa stranama i od njih tražila uzdržanost.

Escobar nije isključio mogućnost da i SAD imenuje izaslanika za dijalog, te dodao da će se o tome naknadno odlučivati.

U međuvremenu, potvrdio je svoju ličnu angažovanost u procesu i celom regionu Zapadnog Balkana.

Beograd i Priština u četvrtak (30. septembra) postigli su dogovor o rešenju krize na severu Kosova, nastaloj nakon što je Kosovo uvelo recipročnu meru za registarske tablnice prema Srbiji, jer su građani Kosova sa RKS (Republika Kosovo) tablicama od 2011. godine na teritoriju Srbije mogli da uđu samo sa probnim tablicama.

Zbog toga je od prošle nedelje, na severu Kosova grupa lokalnih Srba organizovala blokade na prelazima Jarinje i Brnjak. Usledile su dodatne napetosti.

XS
SM
MD
LG