Dostupni linkovi

Abazović u razgovoru sa Eskobarom najavio nove sankcije Rusiji  


Abazović je visokom američkom zvaničniku saopštio da će Crna Gora pored humanitarne i finansijske pomoći, u Ukrajinu poslati vojnu opremu "čim se okončaju unutrašnje procedure u Crnoj Gori".

Mandatar za sastav nove Vlade Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da je Crna Gora spremna da proširi sankcije Rusiji kako bi do kraja ispratila spoljnu politiku Evropske unije (EU) i mjere koje Brisel preduzima povodom ruske agresije na Ukrajinu.

Abazović je to saopštio u razgovoru sa specijalnim izaslanikom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za Zapadni Balkan, Gabrijelom Eskobarom, sa kojim je razgovarao putem video poziva.

Kako je saopšteno iz Abazovićevog kabineta, on je sa Eskobarom razgovarao o dosadašnjim dešavanjima u Ukrajini i potencijalnim budućim aktivnostima u cilju sankcionisanja agresije Ruske Federacije na istoku Evrope.

"Crna Gora je spremna da proširi opseg sankcija kako bi do kraja ispratila spoljnu politiku EU. Pratićemo situaciju sa ruskim oligarsima i preuzeti sve mjere u skladu sa zakonom ukoliko budu dolazili u Crnu Goru", kazao je Abazović.

On je istakao da državni organi djeluju na suzbijanju malignih uticaja u Crnoj Gori, što je, kako je naglasio, rezultiralo protjerivanjem jednog ruskog diplomate od strane Ministarstva vanjskih poslova (MVP).

Kako su 4. marta saopštili iz MVP, ruski diplomata je proglašen nepoželjnim na osnovu procjene "relevantnih bezbjednosnih organa u Crnoj Gori o aktivnostima ruskog diplomate koje su u suprotnosti sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima".

Iz MVP nijesu saopštili ime ruskog diplomate koji će morati da napusti Crnu Goru.

Abazović, koji je mandatar za sastav nove 43. Vlade je u razgovoru sa Eskobarom naveo da će ukoliko se formira, nova izvršna vlast donijeti nekoliko odluka kojim će pružiti još snažniju podršku saveznicima u cilju suzbijanja ruske agresije.

Abazović je visokom američkom zvaničniku saopštio da će Crna Gora pored humanitarne i finansijske pomoći, u Ukrajinu poslati vojnu opremu "čim se okončaju unutrašnje procedure u Crnoj Gori".

Specijalni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar, zahvalio se Crnoj Gori na partnerstvu i naveo da može računati na svu pomoć SAD.

Razgovoru između Eskobara i Abazovića, prisustvala je i amabasadorka SAD u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke.

XS
SM
MD
LG