Dostupni linkovi

Erupcija na drugom vulkanu u Kongu


U erupciji vulkana Njiragongo prošle nedelje je stradalo najmanje 34 ljudi
U erupciji vulkana Njiragongo prošle nedelje je stradalo najmanje 34 ljudi

Drugi vulkan aktivirao se u subotu, 29. maja na istoku Demokratske Republike Kongo nedaleko od vulkana Njiragongo posle čije erupcije prošle nedelje je stradalo najmanje 34 ljudi.

Vulkan Murara nalazi se u nenaseljenom delu parka Virunga, i mali je vulkan, a kongoansko ministarstvo komunikacija saopštilo je da je ova vulkanska erupcija slabog intenziteta i da se nalazi u nenaseljenoj zoni.

"Vulkanska erupcija slabog intenziteta prijavljena je danas na severnoj strani Njamuragire. Lava teče u nenaseljenoj zoni u parku Virungas", navelo je ministarstvo.

Vulkan Murara nalazi se na oko 25 kilometara od grada Gome. Region Gome je mesto gde je intenzivna vulkanska aktivnost, tu se nalazi šest vulkana gde su najveći Njiragongo i Njamuragira, na visini od 3.470 odnosno 3.058 metara.

Lava iz vulkana Njiragongo direktno preti gradu Gomi, glavnom gradu provincije Severni Kivu koji je izgrađen direktno u podnožju vulkana na obali jezera Kivu. Taj vulkan se bez upozorenja aktivirao prošle subote. U toj erupciji stradalo je najmanje 34 ljudi, a između 900 i 2.500 kuća je uništeno.

Ogromne količine lave izbačene su iz vulkana, a jedan tok je stigao do severoistočnog predgrađa Gome.

Vlasti su u četvrtak zbog rizika od nove erupcije, i mogućeg dolaska lave do grada naredile evakuaciju grada na najmanje dve nedelje.

XS
SM
MD
LG