Dostupni linkovi

Erdogan s liderima Finske i Švedske o blokadi članstva u NATO-u


Erdogan, Niinisto i Andersson

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan (Redžep Tajip Erdoan), koji se protivi ulasku Švedske i Finske u NATO-u, pozvao je te dvije zemlje da se ne podržavaju i ne ignorišu djelovanje kurdskih pobunjenika Radničke partije Kurdistana (PKK), koju Turska smatra terorističkom organizacijom.

Erdogan je 21. marta odvojeno razgovarao s finskim predsjednikom Saulijem Niinistom i švedskom premijerkom Magdalenom Andersson, saopštio je njegov kabinet.

Erdogan je pozvao Štokholm da "prekine političku i finansijsku podršku i isporuku oružja terorističkim organizacijama".

U saopštenju se navodi da je rekao da "očekuje da Švedska preduzme konkretne i ozbiljne mjere, pokazujući da dijeli zabrinutost Turske u vezi s terorističkom organizacijom PKK i njenim ograncima u Siriji i Iraku".

Turska pored toga zamjera Švedskoj što je prekinula svaku prodaju oružja njoj od 2019. godine, kao mjera odmazde zbog turske operacije na sjeveru Sirije.

Turska zamjera Švedskoj i Finskoj i što ne odobravaju njene zahtjeve za izručenjem osoba koje osuđuje da su članovi "terorističkih organizacija".

Erdogan je Niinistu rekao da ignorisanje "terorističke organizacije, koja predstavlja prijetnju savezniku unutar NATO-a, nespojivo s duhom prijateljstva i savezništva".

On je 21. maja razgovarao i sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, koji je rekao da će saslušati zabrinutost Turske o tom pitanju.

Finska i Švedska su ranije ove sedmice zbog zabrinutosti za sigurnost uslijed rata u Ukrajini podnijele zahtjev za članstvo u NATO.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG