Dostupni linkovi

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan krenuo je u verbalnu kontra-ofanzivu prema nekoliko desetina hiljada demonstranta koji već deset dana traže njegovu
smjenu. Poručio im je da njegovo strpljenje ima granice. Za sljedeći vikend najavljeni su skupovi njegovih pristalica.

Još jedna noć protesta na ulicama Istanbula. A premijer Redžep Tajip Erdogan je u nedelju zauzeo prilično veliki prostor u turskim medijima, i sa suprugom se takođe pojavio pred ogromnim brojem pristalica u Ankari pa građanima koji već deset dana prosestuju poručio:

"Bili smo strpljivi i još smo, ali strpljenje ima granice. Nećemo da se obračunavamo s marginalnim grupama, već imamo odgovornost prema narodu... Narod nas je doveo na vlast i samo on može da nas otjera", poručio je Erdogan.

Na premijerovu poruku da njegovo strpljenje ima granica, mlada djevojka učesnica demonstracija za BBC je ovako odgovorila:

“Dozvolite mi da ja Vama kažem gospodine premijeru. Mi smo takođe na kraju našeg strpljenja. Opiremo se i protestujemo ovdje danima bez sna, bez hrane… Tražimo demokratiju i naša prava. Ne želimo de se Vi miješate u naša prava… “

Demonstranti su već deseti dan pored trga Taksim u Istanbulu, u parku Gezi, gdje premijer želi da izgradi komercijalni centar, što je i bio povod talasa uličnih protesta, prvenstveno u Istanbulu, koji su se potom, nakon grube policijske akcije,
pretvorili u antivladine proteste. Protesti su organizovani i u još 78 gradova od 31. maja kada je sve počelo.

Učesnici demonstracija su uglavnom mladi ljudi, sekularisti i ljevičari, a njihov glavni simbol je lik osnivača moderne turske države, Mustafe Kemala Ataturka.
Prije dva dana učesnicima demonstracija zajednički su se, što je bilo gotovo nezamislivo, pridružili i navijači Bešiktaša, Galatasaraja i Fenerbahčea.

No, Erdogan je okupljene na ulicama Istanbula, Ankare, Izmira i drugih turskih gradova, nazvao "pljačkašima i ekstremistima, koji kuju organizovanu zavjeru unutar i van zemlje".

Iako i neke opzicione stranke i mediji u Turskoj pozivaju da se kriza riješi izborima Erdogan je svoje pristalice pozvao na izbore ali tek naredne godine.

I Husejin Čelik, zamjenik predsjednika u Erdoganovoj vladajućoj AKP, (Stranka pravde i razvoja) juče je rekao:

“Neki turski mediji izlaze sa tvrdnjama da će se organizovati prijevremeni izbori. Moram reći da je to poptuno neutemeljeno. Nepotrebno, i sve su to lažne tvrdnje”

No, vrh AKP će kako je najavio danas i sjutra održati niz sastanaka kako bi razmotrili na koji način će dalje tritirati proteste.

Mnogi se pitaju koliko još može da traje ovakavo stanje .Kako javlja izvještač BBC-ja, Erdoganove pristalice su za vikend najavile niz velikih skupova.

Demonstranti, pak, optužuju konzervativnu vladu, koja je na vlasti od 2002. godine i koja je nesporno donijela izuzetan ekonomsi napredak zemlje, da je autoritarna i da islamizira sekularnu tursku državu.

U desetodnevnim demonstracija poginulo je četvoro ljudi, a skoro 5.000 ih je povrijeđeno u sukobima s policijom, na hiljade privedeno.
  • 16x9 Image

    Biljana Jovićević

    U novinarstvu je od 1998. godine. Radila tri godine na Radiju Crne Gore. Od septembra 2001. je izvještač iz Podgorice za RSE, a od jula 2009. je stalni član redakcije u Pragu.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG