Dostupni linkovi

Erdogan imenovao 10 novih ministara, protesti zbog korupcije u Istanbulu


Turski premijer Redžep Tajip Erdogan predstavio je u srijedu novi sastav Vlade predsjedniku Abdulahu Gulu, nakon što su tri ministra podnijela ostavke zbog istrage u vezi sa korupcijom.

Erdogan je, kako javlja BBC, imenovao 10 novih ministara, skoro polovinu kabineta, nakon razgovora sa predsednikom Gulom.

"Deset ministara u kabinetu je zamenjeno. Već sam rekao da ću reorganizovati kabinet do kraja ovog meseca", kazao je premijer Turske.

Turski ministar za okolinu i urbanizam Erdogan Bajraktar, ministar unutrašnjih poslova Muamer Guler i ministar ekonomije Zafer Čaglajan podnijeli su ostavke, nakon što su im sinovi, kako javlja BBC, provedeni pod optužbama za korupciju. Sva trojica su odbacili optužbe.

Sada već bivši ministar za okolinu i urbanizam pozvao je premijera Erdogana da podnese ostavku.

Turski list "Hurijet" objavio je ranije, ne navodeći izvore, da Erdogan priprema veliku rekonstrukciju Vlade, u kojoj bi mogao da zamijeni više od deset ministara.

U srijedu su u Istanbulu održane demonstracije zbog korupcije u vlasti. BBC javlja da je bilo i sukoba sa policijom i nereda u srijedu uveče.

Sinovi Čaglajana i Gulera, zajedno sa šefovima državne banke Halkbank, su među 24 uhapšenih pod optužbama za davanje mita. Barjaktarev sin je bio u pritvoru u toku istrage, ali je kasnije pušten na slobodu.

Mediji javljaju da je policija u kutijama za cipele u kući direktora Halkbanke našla 4,5 miliona dolara, dok je preko milion dolara nađeno u kući Gulerovog sina, Barisa.

Vlada je otpustila desetine policijskih zvaničnika za koje se veruje da su ili umešani u skandal ili povezani sa Gulenom.
XS
SM
MD
LG