Dostupni linkovi

Erdoan najavio podršku Turske bh. privredi


Turski premijer sa članovima Predsjedništva BiH, Sarajevo, 14. septembar 2012.
Turski premijer sa članovima Predsjedništva BiH, Sarajevo, 14. septembar 2012.
Premijer Turske Redžep Taib Erdoan (Redžep Tayyip Erdogan) stigao je u petak u dvodnevnu posjetu BiH, gdje se sastao sa članovima Predsjedništva BiH i razgovarao o unaprjeđenju privredne saradnje, te najavio podršku Turske bh. privrednicima.

Premijer Turske Redžep Taib Erdoan (Redžep Tayyip Erdogan) nakon sastanka sa članovima Predsjedništva BiH rekao je da BiH i narodi koji u njoj žive za Turke imaju posebnu važnost i zauzimaju značajno mjesto, bez obzira radilo se o vojnim, političkim, ekonomskim, istorijskim, kulturalnim odnosima.

Stoga je dogovoreno unaprjeđenje privredne saradnje, prvo kroz skoro predstavljanje bh privrede u Turskoj, a potom i kroz poboljšanje vanjskotrgovinske razmjene.

''Iako obim vanjskotrgovinske razmjene nije na zadovoljavajućem nivou ja ipak želim izraziti nadu da će se on uskoro razviti i dostići onaj nivo koji zaslužuje. Sad trenutno razmjena je nekih 400 miliona dolara, a mislim da se nalazimo blizu vremena kada ćemo te brojke spominjati ne u milionima nego u milijardama i ne samo dolara već i eura. Zato sam članovima Predsjedništva ponudio jednu sveobuhvatnu saradnju i pozvao ih da dođu sa poduzetnicima", rekao je Erdoan.


Turski premijer u Sarajevu 14. septembra 2012.
Turski premijer u Sarajevu 14. septembra 2012.
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović podsjetio je da je Turska nedavno odobrila kredit Bosni i Hercegovini od 100 miliona eura, koji se odnosi na pomoć privredi u dijelovima gdje žive povratnici.

''Do sada je utrošeno oko 10 miliona eura. Ako tako nastavimo onda ćemo za dvije godine uspjeti da angažiramo kompletan iznos što će predstavljati preokret u procesu povratka'', kaže Izetbegović.

On je zahvalio turskom premijeru na pomoći koju Turska pruža BiH u procesu euroatlanskih integracija, te najavio skoru posjetu bh delegacije političara i biznismena Turskoj, gdje će biti predstavljene mogućnosti bh privrede.

Turski premijer iskoristio je priliku i da poruči građanima BiH koji 7. oktobra izlaze na izbore da ne zaborave prednosti ove zemlje prilikom glasanja.

''Nemojte se dijeliti, budite jedinstveni, budite postojani i jaki, jer BiH zauzima posebno mjesto u balkanskoj regiji'', kazao je Erdoan.

Turski premijer u subotu će se sastati sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom, a potom će na Sarajevskom univerzitetu održati predavanje gdje mu je dodijeljen i počasni doktorat, na koji je kaže posebno ponosan.
XS
SM
MD
LG