Dostupni linkovi

Vanredna vijest

U Srbiji do 30.000 obolelih od gripa


U iščekivanju vakcine - epidemija u Srbiji
U Srbiji je od novog gripa do sada obolelo između 20.000 i 30.000 građana, rekao je za „Blic” ministar zdravlja Tomica Milosavljević.

On je najavio i da će danas biti potpisan ugovor sa „Novartisom” o nabavci vakcina, kao i da naše vlasti trenutno pregovaraju sa švajcarskom kompanijom o tome da rok za isporuku tri miliona vakcina ne bude mart nego kraj januara, budući da se glavni talas obolevanja očekuje odmah posle Nove godine.

Dr Branislav Tiodorović, predsednik Komisije za nabavku vakcine i član Radne grupe za pandemiju, nada se da ćemo najveći broj vakcina dobiti do kraja januara, jer u februaru i martu „nema smisla sprovoditi vakcinaciju”.

“Borimo se da „Novartis” nateramo da nam daju vakcinu koju su možda namenili nekoj drugoj zemlji gde nije proglašena epidemija. Sigurno ćemo uspeti da do kraja januara dobijemo bar milion i po doza", rekao je Tiodorović za “Blic”
.
Inače, ministar zdravlja Milosavljević izjavio je da se proglašenjem epidemije neće desiti ništa spektakularno, ali da je to dokaz da je država ozbiljno pristupila problemu.
Tomica Milosavljević i gradonačelnik Dragan Đilas

“Trenutno je nepovoljna epidemiološka situacija sa tendencijom pogoršanja. Nije se lako rešiti ovog virusa, a podsećam da će se oboljevanja od H1N1 u 90 odsto slučajeva završiti kao običan grip", rekao je Milosavljević.

On je naveo da će za dva dana iz bolnice izaći studentkinja koja je imala teži oblik oboljevanja od novog virusa i bila priključena na respirator 20 dana, kao i da su dobro svi pitomci Vojne gimnazije.

"U ovom trenutku ništa se spektakularno neće dogoditi proglašenjem epidemije. Sprovodiće se vakcinacija i pojačan epidemiloški nadzor", naveo je ministar zdravlja.
XS
SM
MD
LG