Dostupni linkovi

Epidemija žutice u Nišu


Niš

Do sada se Infektivnoj klinici niškog kliničkog centra javilo 207 obolelih pacijenata, njih 40 je hospitalizovano.

U NIšu je formiran krizni štab i preduzete su vanredne mere u školama i vrtićima. Građanima se preporučuje da obrate pažnju na higijenu:

"Pijemo flaširanu vodu, pošto ne znamo da li je ova iz česme čista, i peremo ruke u lavorima. Ranije smo kupovali brzu hranu ali sada zbog žutice više ne."

"Nosi vlažne maramice u školu."

"Deci više ne dozvoljavam ni pice ni peciva, samo ono što se spremi u kući."

Uprkos tome što se broj obolelih povećava direktor Infektivne klinike Žarko Ranković naglašava da se epidemija smiruje:

"Po mojoj proceni mislim da dolazi do polaganog smirivanja ove epidemije. Ako uzmemo podatak da se Infektivnoj klinici u subotu do ponoći javilo 36 pacijenata sa kliničkom slikom virusnog hepatitisa A, a da se u toku nedelje do ponoći javilo njih 14 – to su prvi pokazatelji da dolazi do laganog smirivanja situacije. Istovremeno svi relevatni faktori u gradu sprovode odluke koje su donete u operativnom kriznom štabu."

Analize pokazuju da je reč o kontaktnoj epidemiji koja se prenosi putem dodira i hrane. Epidemiolog Branislav Fjodorović:

"Najčešće u brzoj hrani i u kafićima gde rade mladi ljudi koji upravo podležu ovoj infekciji i oboljevaju. U prvim trenucima, danima, se ne primećuje i čak ni oni sami nisu svesni da su bolesni ili barem ne toliko bolesni da ne bi mogli raditi. Simptomi su blago, retko, povećanje temperature, bolovi u mišićima i zglobovima, muka i gubitak apetita. Osoba sa tim simptomima, u inkubaciji, odlazi na posao, u tom periodu je epidemiološki najinteresantnija, i deli hranu, pere šoljice za kafu ili čaše za sok. Ako ne uradi to kako treba, ako prethodno nije oprao dobro ruke, on postaje izvor infekcije."

Epidemiolozi tvrde da situacija nije alarmantna i da će se broj obolelih narednih dana smanjiti.
XS
SM
MD
LG