Dostupni linkovi

Gripa vlada regijom, najviše umrlih u BiH


Iako se bilježi veći porast oboljelih u odnosu na prethodne sezone, i dalje nema naznaka o proglašavanju epidemije u BiH (Foto: Sarajevo)
Iako se bilježi veći porast oboljelih u odnosu na prethodne sezone, i dalje nema naznaka o proglašavanju epidemije u BiH (Foto: Sarajevo)

Grip u zemljama regije nije dostigao fazu pandemije, ali je u mnogim gradovima proglašena epidemija. Od komplikacija nastalih kao posljedica gripa preminulo nekoliko desetina ljudi, najviše u Bosni i Hercegovini.

Sezona gripa u Bosni i Hercegovini, naime, ušla je u 6. nedjelju a do sada je, prema posljednjim dostupnim podacima, registrovano 36 smrtnih slučajeva.

Veći broj oboljelih, kao i smrtnih slučajeva, je u bh. entitetu Republika Srpska (RS). Prema podacima Instituta za javno zdravstvo RS-a o nadzoru nad influencom, koji se odnose na 5. nedjelju nadzora, od početka sezone virusa gripa registrovano je 387 slučajeva tеškе аkutnе rеspirаtоrnе infеkciје (SARI), a od posljedica virusa gripa preminulo je 35 pacijenata, kaže portparolka Instituta Milka Mrđa.

Nešto blaža situacija je u entitetu Federacija BiH u kojem je, prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, koji se odnose na 5. nedjelju nadzora nad influencom sa podacima do 3. februara 2019. godine, zabilježena je srednja aktivnost virusa gripa sa porastom broja oboljelih. Tako je od početka sezone do sada registrovano ukupno 49 slučajeva teške respiratorne infekcije (SARI), a prijavljen je i prvi smrtni slučaj kaže portparolka Zavoda Maja Kojović.

Iako podaci pokazuju da se radi o daleko opasnijem virusu i većem broju oboljelih, kao i većem broju smrtnih slučajeva u odnosu na prethodne sezone, nadležni poručuju da nema potrebe za proglašenjem epidemije.

Srbija: Nakritičnije u Nišu

Od gripa u Srbiji je do sada umrlo 19 ljudi, a najugroženija su djeca do četiri godine. Epidemija gripa najprije je prijavljena u Pirotskom i Zlatiborskom okrugu, a zatim na teritoriji Niša, gdje je do sada najalarmantnija situacija.

Epidemiološkinja u Institutu za javno zdravlje "Batut" dr Darija Kisić Tepavčević rekla je prije dva dana za Radio-televiziju Srbije (RTS) da broj oboljelih i umrlih ove sezone ne odskače u odnosu na prethodne sezone, ako se izuzme 2009, koja je bila pandemijska godina.

Od početka sezone gripa u Srbiji sa simptomima ovog virusa ljekarima za pomoć obratilo 84.969 osoba, saopštio je Institut Srbije za javno zdravlje" Batut". Stručnjaci tog instituta kažu da je taj broj oboljelih uobičajen broj za ovo doba godine.

Kod oboljelih pacijenata potvrđeni su virusi gripa tipa A (H1N1 i H3N2), koji su najzastupljeniji i u zemljama u regionu.

Crna Gora: Vakcina ima dovoljno

U Crnoj Gori od početka epidemije gripa šest osoba je preminulo, dok je ukupan broj laboratorijski potvrđenih slučajeva gripa 237 i gotovo svi su inficirani virusom gripа tip A.

Direktor Doma zdravlja Podgorica Nebojša Kavarić za Radio Slobodna Evropa kaže da vakcina protiv gripa ima dovoljno i da je do sada vakcinu primilo 8.000 građana.

"Pod najvećim rizikom su starije osobe i hronični bolesnici u svim uzrastima, zdravstveni radnici kao i svi koji po procjeni ljekara imaju simptome koji bi mogli ukazivati da se radi o virusu tipa A", navodi Kavarić.

U sezoni gripa mnogi građani pribjegavaju raznim načinima da se zaštite od infekcije. Pitali smo ih da li više koriste zvaničnu ili narodnu medicinu.

"Mi tek kada se razbolimo razmišljamo o tome šta da popijemo kao lijek. E, tu ti je prva apoteka kuća, odnosno neki domaći, narodni recept protiv gripe. Inače, ja se prvo liječim domaćom supom", kaže nam Adisa Piranić iz Podgorice.

"Ja sam od onih koji čim me nešto zaboli uzmu lijekove. Ja koristim i zvanični medicinu, ali i narodnu, ali kada se čovjek razboli od gripa onda ti ništa od toga mnogo ne pomaže. Treba se odmarati i piti dosta tečnosti i otići kod ljekara", kaže Jovana.

U Makedoniji više vakcinisanih nego prošle godine

Prema izvještaju Instituta za javno zdravlje iz Skoplja, na teritoriji Makedonije je registovan srednji prag intenziteta aktivnosti virusa gripa. Epidemiolozi kažu da će broj oboljelih biti u porastu u naredne dvije nedjelje, ali da je to uobičajeno za ovaj period godine.

Do sada je registrovano nešto više od 1.250 obolelih sa kliničkom slikom gripa.

"Informacije ukazuju na to da je virus visoko rasprostranjen među stanovništvom. Ono što karakterizuje ovu sezonu je činjenica da je grip počeo relativno kasno, odnosno četiri do pet nedelja kasnije nego uobičajeno", kaže doktor Vladimir Milić iz Instituta za javno zdravlje.

Prošle nedjelje u Makedoniji su registrovana dva smrtna slučaja od posljedica gripa. Jedna petogodisnja djevojčica i dvadesetpetogodišnja djevojka su umrle nakon komplikacija izazvanih takozvanim svinjskim gripom.

Inače, prije početka sezone gripa u zemlji je vakcinisano oko 40.000 građana, više nego prošle sezone, kada je vakcinu protiv gripa primilo 28.000 ljudi.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG