Dostupni linkovi

EP počinje saslušavanje nominovanih komesara


Pred Evropskim parlamentom (EP) danas počinje devetodnevno saslušavanje nominovanih komesara, čiju listu je 27. novembra 2009. predstavio predsednik Evropske komisije (EK) Žoze Manuel Barozo.

Na ovim sastancima, novoizabrani komesati će odgovarati na pitanja evropskih poslanika i obrazlagati programe svog rada s ciljem da od EP dobiju saglasnost za naimenovanje na svoje položaje.

EP će o novih 26 komesara, odnosno sastavu nove Komisije glasati 26. januara na specijalnoj plenarnoj sednici u Briselu. Parlament, koji je Barozu 16. novembra 2009. potvrdio nominaciju za drugi mandat, može da odobri ili odbije novu Komisiju samo u celini.

Nova komisija bi, kako se navodi na sajtu EP, trebalo da stupi na dužnost 1. februara, do kada će na dužnosti ostati stari sastav EK, iako mu je mandat istekao još 31. oktobra 2009.

Na vanrednom samitu EU 19. novembra 2009. za novog predsednika Saveta EU izabran je belgijski premijer Herman van Rompej, a za visoku predstavnicu za spoljnu i bezbednosnu politiku Ketrin Ešton.

Mandat komesara traje pet godina, a među 26 imenovanih devet je žena. Najveći broj imenovanih komesara je iz Evropske narodne partije, stranaka evropske desnice, a potom iz redova socijalista i liberala.

CILJEVI NOVOG KOMESARA ZA PROŠIRENJE

Čelnici za spoljnu politiku i proširivanje EU, Ketrin Ešton i Štefan File, istakli su rešenost da unaprede pridruživanje zemalja zapadnog Balkana EU.

File je posebno naglasio želju da se pokrene ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) EU-Srbija.

Ešton, koja je izabrana za visoku predstavnicu za spoljnu i bezbednosnu politiku EU, i File, koji je izabran za novog evropskog komesara za proširenje i politiku evropskog susedstva, ove su stavove izneli u pisanim obrazloženjima programa svog budućeg rada, dostavljenim Evropskom parlamentu, u koje je imala uvid Beta.

Novoimenovani evropski komesar za proširivanje je stavio do znanja i svoju "rešenost da iskoristi sve raspoložive instrumente EU za olakšanje napretka Kosova".

File je predočio da će "obaviti sve pripreme za izradu celovitih, objektivnih i strogih mišljenja o kandidaturi za članstvo (u EU) Crne Gore i Albanije".

Evropski komesar za proširivanje je naglasio da će "prvenstvo u njegovoj politici prema potencijalnim kandidatima za članstvo na zapadnom Balkanu imati pospešenje reformi, dobrosusedskih odnosa i upotpunjavanje režima liberalizacije viza".

Hrvatska bi, po oceni Filea, trebalo da zaključi pregovore o članstvu, pod uslovom da prvenstveno ostvari reforme pravosuđa i temeljnih prava, a Makedonija treba da dobije datum početka pregovora o članstvu, kad reši spor oko imena s Grčkom.
XS
SM
MD
LG