Dostupni linkovi

Enver Buza osuđen na osam godina zatvora za ratne zločine


Sudnica Suda BiH, Sarajevo (oktobar 018.)
Sudnica Suda BiH, Sarajevo (oktobar 018.)

Enver Buza, bivši komandant Samostalnog bataljona Prozor Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), osuđen je 4. juna na osam godina zatvora zbog zločina počinjenog u septembru 1993. godine u Uzdolu kod Prozora, u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine (BiH).

Drugostepena presuda izrečena je pred Apelacionim vijećem Suda BiH.

"Optuženi Enver Buza kriv je što je za vrijeme rata u BiH, u vrijeme oružanog sukoba između Armije BiH s jedne strane i Hrvatskog vijeća obrane (HVO) s druge strane, postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava, te kao nadređeni propustio da preduzme nužne i razumne mjere da počinioci krivičnog djela budu kažnjeni", saopštio je Sud BiH 4. maja.

Drugostepena presuda je uslijedila nakon što je Sud BiH u decembru 2020. godine ukinuo prvostepenu presudu kojom je Buza, 30. septembra 2019. godine, osuđen na 12 godina zatvora zbog zločina u Uzdolu kod Prozora.

Enver Buza je prvostepenom presudom proglašen krivim da je, kao vršilac dužnosti komandanta Samostalnog bataljona Prozor ABiH, imao stvarnu i efektivnu kontrolu nad jedinicom koja je 14. septembra 1993. godine u ranim jutarnjim satima izvršila napad na selo Uzdol, gdje je na okrutan i svirep način ubijeno 27 civila hrvatske nacionalnosti.

Među ubijenima su bile i žene, djeca, te starije osobe.

Suđenje Enveru Buzi počelo je u novembru 2016. godine.

XS
SM
MD
LG