Dostupni linkovi

Državni sekretar SAD-a u poseti afričkim državama


Državni sekretar SAD-a Entoni Blinken (Antony Blinken) stiže na međunarodni aerodrom Lanserija u Johanesburgu, gradu u Južnoafričkoj Republici, 7. avgusta 2022. godine
Državni sekretar SAD-a Entoni Blinken (Antony Blinken) stiže na međunarodni aerodrom Lanserija u Johanesburgu, gradu u Južnoafričkoj Republici, 7. avgusta 2022. godine

Državni sekretar Sjedinjenih Država Entoni Blinken (Antony Blinken) sleteo je 7. avgusta u Južnoafričku Republiku otpočevši posetu trima zemljama na afričkom kontinentu.

Njegova poseta usledila je nakon što je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov krajem prošlog meseca bio u poseti afričkim zemljama Kongo, Egipat, Etiopija i Uganda.

Južnoafrička Republika, lider među zemljama u razvoju, ostala je neutralna kada je reč o ratu u Ukrajini odbijajući da se pridruži pozivima Zapada da osudi Moskvu.

Blinken će 8. avgusta razgovarati sa južnoafričkim koleginicom Naledi Pandor i takođe će objaviti detalje o novoj strategiji američke vlade za Afriku, navodi se u saopštenju Pretorije, grada Južnoafričke Republike.

Oni će "razgovarati o tekućim i nedavnim dešavanjima u vezi sa globalnom geopolitičkom situacijom", navodi se u saopštenju.

Američki Stejt department je prošlog meseca saopštio da su afričke zemlje "geostrateški igrači i važni partneri u najaktuelnijim pitanjima našeg vremena, od promovisanja otvorenog i stabilnog međunarodnog sistema, do suočavanja sa posledicama klimatskih promena, sa nesigurnošću hrane i globalnim pandemijama".

U junu, ruski predsednik Vladimir Putin pozvao je zemlje BRIKS-a (Brazil, Indiju, Kinu i Južnoafričku Republiku) da sarađuju u suočavanju sa "sebičnim akcijama" koje dolaze sa Zapada.

Blinkenovo putovanje usledilo je takođe posle posete francuskog predsednika Emanuela Makrona Beninu, Kameronu i Gvineji Bisao krajem prošlog meseca.

Ovo je Blinkenovo drugo putovanje u Afriku od njegovog imenovanja početkom prošle godine.

On će kasnije ove nedelje posetiti Demokratsku Republiku Kongo, sa ciljem da pojača podršku najvećoj zemlji podsaharske Afrike.

Blinkenova turneja će se završiti u Ruandi, koja je doživela razbuktavanje tenzija sa DR Kongom nakon što je su zvaničnici Konga optužili Ruandu da podržava pobunjenike M23 koji su zauzeli grad na istoku zemlje. Ruanda poriče te tvrdnje.

Izvor: AFP
XS
SM
MD
LG