Dostupni linkovi

Enormne dnevnice i dupli angažmani crnogorskih profesora


Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Stanje na Univerzitetu Crne Gore ponovo je u fokusu javnosti, ovoga puta zbog visokih dnevnica koje su isplaćivane profesorima Pravnog fakulteta za predavanja u Bijelom Polju i Budvi.

No, nijesu samo dnevnice, odnosno kako su i kome isplaćivane zaintrigirale javnost – ponovo je otvoren i slučaj profesora Srđana Vukadinovića zbog, kako tvrde u NVO sektoru, nezakonitog angažmana van Crne Gore.

Crnogorsko tužilaštvo u međuvremenu provjerava duple angažmane na UCG.

Prema izvještaju revizora koji su provjeravali poslovanje Pravnog fakulteta, dnevnica profesora za predavanja u Bijelom Polju ili Budvi iznosila je do čak 750 eura. Kako je objavila štampa profesori su najmanje jednom mjesečno išli u Bijelo Polje ili Budvu, gdje su, prema dokumentaciji Pravnog fakulteta, držali i do 15 predavanja dnevno.

Upravo je taj fond predavanja koja su navodno održali studentima u tim gradovima sporan i revizorima ali i Centru za građansko obrazovanje čija direktorica Daliborka Uljarević sumnja da je posrijedi vrlo ozbiljna zloupotreba jer je, kako kaže nemoguće da profesori tokom jednog dana održe toliki broj časova

„To je naravno i fizički nemoguće izvesti osim ako ti profesori Pravnog fakulteta koji su u stanju da po 11 sati drže kontinuirana predavanja nijesu nekakvi supermeni, a da ne pričamo o tome kakav je kvalitet takve nastave i koncentracija studenata. Ovdje se očito radi o zloupotrebi određenih mogućnosti organizacije nastave i to je nešto čime prevashodno treba da se bavi rukovodstvo Univerziteta Crne Gore, a mislim da je jako važno i da izvještaj o finansijskom poslovanju Pravnog fakulteta bude dostupan javnosti kako bi stručna i zainteresovana javnost imala punu informaciju a i nadležni organi ako se to procijeni potrebnim.“

Dekan Pravnog fakulteta Dragan Radonjić kazao je da zna da je broj časova bila jedna od zamjerki revizora, ali da im je pojašnjeno da je to jedini način da odjeljenja u Bijelom Polju i Budvi funkcionišu.

Danas nije bilo moguće dobiti izjave bilo profesora koji trenutno predaju na Pravnom fakultetu, bilo od onih koji su nakon dolaska nove uprave postali višak. Nedostupan je bio i Duško Bjelica iz Rektorata UCG.

Sagovornik koji je želio da ostane anoniman kazao nam je da je na Pravnom fakultetu učinjen veliki broj zloupotreba i nezakonitosti ali da među profesorima vlada svojevrstan zid ćutanja zato što gotovo svi imaju finansijsku korist od takvog sistema u kojem najviše trpi kvalitet nastave.

Kaže da bi uprava Univerziteta Crne Gore sada trebalo da po istom principu po kojem je smijenila prethodnu upravu smijeni i postojeću sa profesorom Radonjićem na čelu jer je evidentno da nova uprava nije sredila finansijsko stanje na fakultetu.

Profesor na Fakultetu političkih nauka Zlatko Vujović je na svom Fejsbuk profilu takođe iskazao sumnju da se na Pravnom fakultetu sve svelo na, kako navodi gramzivo grabljenje plijena i da je potrebno stati na kraj takvoj praksi, koja je od Pravnog fakulteta napravila privatan posjed jednog covjeka – profesora Radonjića, navodeći da je vrijeme da on bude smijenjen.

No, nije samo situacija na Pravnom fakultetu tema ovih dana.

Tužilaštvo provjerava duple angažmane na UCG, a među profesorima koji imaju stalni radni angažman na UCG, ali i na nekom od univerziteta u okruženju, je Srđan Vukadinović. On predaje na četiri fakulteta UCG, a istovremeno je u stalnom radnom odnosu na Akademiji dramskih umjetnosti u Tuzli.

U izjavi za RSE profesor Vukadinović ističe da je u njegovom slučaju sve zakonito i to potkrepljuje na slijedeći način

„Imate mišljenej Ministasrtva rada Crne Gore iz 2012. godine da je sve to zakonito. Imate i izjavu bivšeg rektora Miranovića iz februara iste godine. Citiram vam izjavu – kako su nam saopštili iz Ministarstva rada i socijalnog staranja, univerzitetski profesori mogu biti u radnom odnosu na dva fakulteta u dvije države jer zakon ne uređuje radni odnos kod dva poslodavca u različitim državama. To vam je njegova izjava u Pobjedi i ostalim medijima od 5. Februara 2012. godine.“

No, u Centru za građansko obrazovanje koji se bavio tim slučajem kažu da su od rektorke Radmile Vojvodić dobili odgovor po kojem je jasno da Vukadinović nema saglasnost Univerziteta Crne Gore za angažovanje na drugim visokoobrazovnim ustanovama za studijsku 2014/2015. godinu

„Mi ne znamo kakve je dogovore pravio Vukadinović sa prethodnim rektorom ali imamo mišljenja pravnih stručnjaka da je dupli radni odnos nezakonit. Upravo zato što je prethodna uprava ignorisala naše dokaze mi smo podnijeli krivičnu prijavu koju je tužilaštvo očigledno procijenilo kao relevatnu i po njoj mjesecima već postupa. Uostalom, Senat nikada nije dao saglasnost za takav njegov angažman a obavezan je da tako uradi po zakonu, statutu i ugovoru o radu.“

Prema Statutu UCG, za angažovanje akademskog osoblja na drugim visokoobrazovnim ustanovama neophodna je saglasnost Senata, uz pozitivno mišljenje vijeća fakulteta.

XS
SM
MD
LG