Dostupni linkovi

Engleskom se sve više šire nemiri


Nemiri se šire Velikom Britanijom
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00
Direktan link


(Nemiri se šire Velikom Britanijom)

Mirjana Rakela

Nasilje, pljačke, paleži i treću noć zaredom "vladali" su Londonom, no proširili su se i na Birmigham i Liverpool.

Ovako žestoke nemire Engleska ne pamti od 80-tih godina. Analitičari ističu da će ova kriza biti važan ispit za vladu premijara Davida Camerona koji je skratio odmor u Italiji i vratio se na hitan sastanak kabineta.

Koalicijski partneri u konzervativnoj vladi 'Liberalni demokrati' već su ranije upozoravali da bi oštre mjere budžetske štednje mogle isprovocirati nezadovoljstvo javnosti.

Mladi, gnjevni, nezaposleni, huligani, pripadnici raznih etničkih zajednica, nastavili su i u noći s ponedjeljka na utorak uništavati i paliti sve što im se našlo pri ruci.

Oko šest tisuća policajaca bilo je raspoređeno u Londonu kako bi zaštitili ljude i imovinu, no ne s velikim uspjehom.

Iako je uhapšeno oko 450 huligana, mnogi građani Londona, ali i drugih gradova, tvrde da policija nije dobro reagirala.

Tokom noći gorjela je i policijska stanica u Birminghamu, a dvjestotinjak zamaskiranih mladih ljudi uništavalo je automobile po Manchesteru. Uništene su mnoge trgovine, kuće, zgrade, automobili u 15-ak londonskih četvrti.

Televizijske snimke pokazale su mladiće koji kradu po dućanima i bježe sa vrećicama punih cigerata, alkohola, slatkiša, toaletnog papira. Za njih je riječ o “radničkom ustanku i pravednoj preraspodjeli dobara”.

Zbog vala nasilja koji je zahvatio Britaniju ljetovanje je prekinuo premijer David Cameron.

"Učiniti ćemo sve što je potrebno da bismo vratili red i mir", izjavio je nakon sastanka kriznog kabineta za izvanredne situacije Cobre.

"Ovo je kriminal, jasno i jednostavno. Moramo mu se suprostaviti i pobijediti ga", odlučno je rekao britanski premijer.

Cameron je pohvalio policiju i najavio da će u utorak na ulicima Londona biti 16 tisuća policajaca - poručio je britanski premijer onima koji su kršili zakon.

"Osijetiti ćete punu snagu zakona. Ako ste dovoljno stari počiniti ovakve zločine, onda ste dovoljno stari da suočiti se s kaznom", rekao je Cameron.

Incidente je navodno isprovocirala smrt 29 godišnjeg Marka Duggana, koji je poginuo u još nerasvijetljenim okolnostima prošloga četvrtka, no javnost u Totenhamu, siromašnijem i multitenički izmiješanom dijelu Londona, za njegovu smrt krivi policiju.

(FOTOGALERIJA - Velika Britanija: Val nasilja ne prestaje)

Nemiri ipak po svemu sudeći nemaju jedan uzrok. Neki tvrde da su izašli na ulicu jer nemaju posla, drugi iz zabave, treći radi pljačke.

Analitičari ističu da su oštre mjere štednje koje je uvela vlada Davida Camerona podignuli socijalne tenzije.

Do 2015. vlada namjerava skresati javne troškove za oko 130 milijardi dolara, kako bi smanjila budžetski deficit nastao nakon što je država za spas privatnih banaka izdvojila milijarde i milijarde dolara.

U međuvremenu su otkazane i neke nogometne utakmice, kao i prijateljski susret Engleske i Nizozemske koji se na Wembleyu trebao odigrati u srijedu.

Za četvrtak je sazvana i izvanredna sjednica britanskog parlamenta.
XS
SM
MD
LG