Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Energoinvest u krizi


Iz sarajevskog Energoinvesta upozorili su da je ovaj nekadašnji gigant i jedna od rijetkih velikih firmi koja je preživjela privatizaciju u teškoj situaciji. Računi u komercijalnim bankama su blokirani uprkos odluci Vlade Federacije da dug ove kompanije prema Union banci od 15 miliona KM za prijeratne inokredite izmiri iz "pasivnog podbilansa".

Energoinvest očekuje da se Vlada aktivno uključi u rješavanje problema jer kontroliše većinski kapital oba učesnika u sporu. Blokada računa, inače, ugrozila je izvršenje poslova kompanije u inostranstvu u vrijednosti 200 miliona eura. Tako se nekadašnji gigant, našao na koljenima.

Energoinvest zbog kredita koji je još osamdesetih godina prošlog vijeka podigao od Union banke Sarajevo, danas posluje u teškim uslovima. Dug od 7,5 miliona eura nije vraćen zbog čega je banka blokirala transakcijske, ali ne i devizne račune Energoinvesta. Zbog toga plaće za februar mjesec za oko 1.000 radnika nisu isplaćene, kaže pomoćnik direktora Energoinvesta Ibrahima Bosto:

„Mi smo trenutno paralisani u poslovnom smislu, znači ne možemo najminimalnije financijske obaveze da izvršavamo, počevši od otkupa tendera, izvršenja ovih obaveza egzistencijalnih itd. Samim tim da zbog ove blokade računa radnicima nisu isplaćene februarske plaće, postoji jedna velika nervoza i nemir kod radnika.“

Pravosnažna presuda od prije godinu dana Energoinvest je obavezala da vrati dug Union banci. Međutim, to se do sada nije desilo. U ovoj banci, koja je u većinskom vlasništvu Vlade Federacije, kažu da im nije u interesu da ugroze poslovanje Energoinvesta, ali da menadžment ove firme nije ispoštovao dogovorene obaveze. Član uprave Union banke Memnuna Hrustanović:

„Oni su bili rekli da će platiti dva miliona, i ta su dva miliona platili 30. 9. 2008. - i rekli su da će četiri miliona platiti najkasnije do 15. decembra. Kad je došao 15. decembar, na sam taj dan obavijestili su nas da ne mogu da izvrše plaćanje. To je već kraj godine. Imamo i mi završni račun, imamo sve obaveze. Mi smo onda blokirali račun.“

Hrustanovićeva dodaje da su ponudili Energoinvestu kompromisno rješenje, na šta oni nisu pristali:

„Oni neće da shvate da banka pokazuje dobru volju. Mi smo mogli odmah blokirati devizne račune čekajući jer znamo da ne mogu odmah platiti sve. Prijedlog naš je zadnji koji je otišao da se plati po 400.000 mjesečno u 30 mjeseci. Energoinvest kaže ne može to da plati, nego da plati 100.000. Mi ne možemo da prihvatimo po 100.000 mjesečno, mi čuvamo interese klijenata, mi čuvamo interese banke.“

Pomoćnik direktora Ibrahim Bosto kaže da Energoinvest ne može sam vratiti ovoliki dug, posebno u vremenu ekonomske krize. Ukoliko se ubrzo ne riješi ovaj problem, upozoravaju u Energoinvestu, štete će biti velike, pogotovo za imidž koji je firma godinama gradila u inostranstvu:

„Moramo poći od toga da informacije o problemima u kojima se mi kao kompanija trenutno nalazimo su došle sigurno do naših investitora u zemljama Magreba ili Crne Afrike itd. Sad je pitanje poljuljanog povjerenja tih naših kupaca prema nama i ja, vjerujte, se pribojavam koleteralne štete koja nas može sačekati u budućnosti. gdje neko ko treba da odluči da dodijeli nekoj kompaniji posao vrijedan 50 ili 100 miliona eura dobro će razmisliti prije nego što donese finalnu odluku za kompaniju za koju već imaju informacije da ima problema u svojoj zemlji, sa svojim poslovanjem, izmirenjem nekih starih obaveza itd. Ljudi ne idu u detalje. Oni kad čuju informaciju, odmah prihvate ono kako je u naslovu navedeno.“


U Energoinvestu čekaju da ovaj problem riješi Vlada i izmiri dugovanje iz pasivnog podbilansa banke. Predstavnici Vlade Federacije još se nisu oglasili o aktuelnom stanju u kolektivu. Sve je to, prema mišljenju Eldara Dizdarevića, novinara i ekonomskog analitičara, igra Vlade kako bi dobro prodala Union banku:


„Prema mojim informacijama, u Vladi Federacije su namjerili da prodaju Union banku nekome, najvjerovatnije za veoma male pare, kome bi veoma dobro došla, naravno, banka koja ima još 15 miliona KM gotovog novca na računima, tako da je ta čitava zbrka sada prouzrokavana sramnim ponašanjem Vlade jer je probano da se Union banka do sada tri puta proda, međutim zbog njenih spornih garancija nisu mogli da je prodaju - i sada pokušavaju na taj način da je učine atraktivnom, što je jako, jako problematično i što će se na taj način uništiti kompanija sa hiljadu zaposlenih.“


Energoinvest je decenijama bio simbol dobrog poslovanja i zdrave privrede. Uspio je i preživjeti ratne štete i proces privatizacije. Sada je gigant na koljenima i očekuje hitnu pomoć svih nadležnih.

  • 16x9 Image

    Aida Đugum

    Diplomirala žurnalistiku na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu 2003. godine. Radiju Slobodna Evropa pridružila se 2007. Obavlja poslove novinara-reportera za radijski program i emisiju TV Liberty.

XS
SM
MD
LG