Dostupni linkovi

Energetski sektor Crne Gore u 'debelom' minusu


Elektroprivreda Crne Gore, Hidroelektrana "Perućica", Nikšić (Foto EPCG zvanični sajt)
Elektroprivreda Crne Gore, Hidroelektrana "Perućica", Nikšić (Foto EPCG zvanični sajt)

Energetski sektor Crne Gore koji čini osam kompanija u minusu je preko 29 miliona eura. I dok su neke poslovale pozitivno, ključna Elektroprivreda bilježi minus od 80 miliona.

Istovremeno, broj zaposlenih je za poslednje dvije godine u ovim kompanijama uvećan skoro 40 odsto odnosno za preko 1400 radnika.

Državnim energetskim sektorom od promjene vlasti u avgustu 2020. upravlja kadar prosrpskog Demokratskog fronta (DF) i Demokrata.

Različite su reakcije na stanje u energetskom sektoru.

Rukovodsto Elektroprivrede minus pravda lošom hidrološkom situacijom. Resorno Ministarstvo kapitalnih investicija (MKI) ovakvo upravljanje državnim kompanijama ocjenjuje nedopustivim.

Opozicija na čelu sa Demokratskom partijom socijalista, koja je do promjene vlasti upravljala ovim kompanijama, izrazila je sumnju da se svjesno uništava najprofitabilniji crnogorski sektor.

Od osam kompanija elektroenergetskog sistema u kojima radi skoro 5.000 radnika pet preduzeća je u osam mjeseci ove godine ostvarilo gubitak, a tri kompanije prijavile dobit.

U Elektroprivredi čekaju kišu

Ubjedljivo najveći minus u energetskom sektoru bilježi Elektroprivreda (EPCG) zbog kako navodi rukovodstvo loše hidrološke situacije i rekordnih cijena struje na berzama.

Predsjednik Odbora direktora EPCG Milutin Đukanović iz Demokratskog fronta, Podgorica 15. mart 2016.
Predsjednik Odbora direktora EPCG Milutin Đukanović iz Demokratskog fronta, Podgorica 15. mart 2016.

Predsjednik Odbora direktora EPCG Milutin Đukanović iz DF kaže da je minus kompanije u ovom trenutku oko 80 miliona a razlog pravda nedostatkom padavina:

"Ako i dalje ne bude kiše bićemo u velikom problemu."

Na zabrinjavajuće stanje ako ne bude kiše upozorio je i ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović, na sjednici Vlade 10. novembra koji je kritikovao najavu rukovodstva da neće podizati cijenu struje :

"U suprotnom bi, ako uskoro ne bude kiše, koja bi popunila akumulacije, EPCG bila u opasnosti da izgubi likvidnost a time i nemogućnost da više kupuje struju iz uvoza, što bi značilo krah energetskog sistema."

Ibrahimović je upozorio odbor direktora EPCG na obavezu da povećaju prihode, a ne da brinu o socijalnom stanju građana.

Ibrahimovićev nadređeni, premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović u pozitivnom kontekstu komentarisao je cjenovnu politiku Elektroprivrede rekavši da je Crna Gora jedna od rijetkih zemalja Evrope koja nije povećala cijenu električne energije:

"Svjesno smo podnijeli žrtvu, jer je EPCG vlasništvo države i građana":

Dritan Abazović, crnogorski premijer u tehničkom mandatu . Podgorica, 4. oktobar 2022.
Dritan Abazović, crnogorski premijer u tehničkom mandatu . Podgorica, 4. oktobar 2022.


Ipak, Abazović je zabrinut zbog minusa Elektroprivrede:

"Minus je nastao jer smo u ljetnjem periodu postali uvoznici električne energije, koja je na berzi u jednom trenutku bila 800 eura. Mi prodajemo stanovništvu struju za 50 eura ".

I iz Elektroprivreda objašnjavaju da je minus nastao tokom ljeta kada je bila veća potrošnja struje na primorju zbog turista, a kompanija bila prinuđena da uvozi struju.

Gdje je izlaz iz zavisnosti od kiše

Da bi se kompenzovali gubici zbog nedostatka kiše, Milutin Đukanović se založio za izgradnju energetskih objekata iz obnovljivih izvora. On smatra da bi to trebalo da radi upravo EPCG:

"Ne možemo sami da radimo hidroelektrane ni vjetroelektrane, a ali ako ova kompanija nije u stanju da radi solarne elektrane, firmu treba zaključati. Da ne bi bili zavisni od hidroloških prilika, moramo da gradimo solarne elektrane."

Elektroprivreda je već napravila korake u tom smjeru, osnovala preduzeće Solar gradanja u kojem je zaposlila 553 radnika.

Veliko zapošljavanje u energetskom sektoru

No, ovo je samo dio novozaposlenih u elektroenergetskom sektoru u poslednje dvije godine od preuzimanja kompanije od strane Demokratskog fronta.

"Nekada uspješno državno preduzeće Elektroprivreda tone pod teretom partijskog uhljebljivanja, populizma, neodgovornosti i političkih trgovina među čelnicima stranaka koje već dvije godine ruiniraju sve što je valjalo u Crnoj Gori", smatraju u Demokratskoj partiji socijalista.

Osim radnika Solara rukovostvo Elektroprivrede je zaposlilo još 237 lica što je uvećanje od oko 25 odsto ukupnog broja zaposlenih. U stopu ih prati i Rudnik uglja u Pljevljima koji je za poslednje dvije godine zaposlio 334 radnika.

Da je nedopustivo i zabrinjavajuće prekobrojno zapošljavanje upozorio je i ministar Ibrahimović.

"Ako izuzmeno radnike iz Solar gradnje novih je zaposleno više od 800 u energetskom sektoru što je previše."

Ervin Ibrahimović, ministar kapitalnih investicija i lider Bošnjačke stranke. Podgorica, 5. februar 2021.
Ervin Ibrahimović, ministar kapitalnih investicija i lider Bošnjačke stranke. Podgorica, 5. februar 2021.

On je precizirao da je broj zaposlenih uvećao iznos plata za više od 16 miliona eura.

" Ne možemo reći da je takav odnos baš domaćinski", smatra Ibrahimović.

Na niz primjedbi da je u Elektroprivredi višak novozaposlenih, izvršni direktor Nikola Rovčanin kaže da i dalje imaju sto zaposlenih manje nego što je predviđeno sistematizacijom.

I Milutin Đukanović je potvrdio da najveća državna energetska kompanija ima namjeru da zaposli još radnika:

"Možda Bog dâ, ako u narednom perodu bude tendera, da zaposlimo više od 700 ljudi."

Iz DF su, dok su bili opozicija, godinama optuživali DPS za nepotizam i partijsko zapošljavanje.

Opozicija podnosi krivične prijave i traži smjene u energetskom sektoru

Zbog stanja u energetskim kompanijama i partijskog zapošljavanja opozicija na čelu sa DPS predsjednika Mila Đukanovića (DPS) smatra da je na djelu "svjesno uništavanje energetskog sektora".

Između ostalog ukazali su i na poteze rukovodstva Rudnika uglja u Pljevljima, koji je kako tvrde Elektroprivredi Srbije (EPS) od maja prodavao ugalj po cijenama znatno nižim od tržišne.

"Ugalj iz Pljevalja prodavali Elektroprivredi Srbije(EPS) po 28.8 eura po toni, dok je na berzi bio 410 dolara. Struju smo prodavali po 150 eura, a kasnije je kupovali po 800 eura ", naveo je Mirko Stanić iz opozicione Socijaldemokratske partije i zatražio smjene odgovornih.

Zbog ovoga je DPS podnijela Specijalnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv izvršnog direktora Rudnika uglja, Milana Lekića.

U prijavi se navodi da je Lekić 20. maja zaključio ugovor o kupoprodaji uglja sa EPS za cijenu uglja 28,8 eura iako je znao da to nije realna cijena uglja.

Na taj način, navodi DPS, pribavio je protivpravnu imovinsku korist EPS, a Rudniku uglja pričinio štetu u istom iznosu. Iz DPS je poručeno da neće ćutati na pokušaj uništavanja elektroenergetskog sistema.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG