Dostupni linkovi

Zbog energetske krize, Kosovo zabranilo proizvodnju kriptovaluta


Oprema za "rudarenje" kriptovaluta, Priština, Kosovo, 12. jun 2018.
Oprema za "rudarenje" kriptovaluta, Priština, Kosovo, 12. jun 2018.

Vlada Kosova zabranila je proizvodnju kriptovaluta, saopštila je u utorak 4. januara ministarka ekonomije Artane Rizvanoli.

TV Kljan Kosova javila je da odluka donesena prema preporuci Tehničkog komiteta za hitne mjere koji se bavi pitanjem snabdjevanja strujom na Kosovu tokom energetske krize, prenosi BETA.

„Tehnički komitet, koji je osnovan krajem prošle godine, održao je dva sastanka kako bi se identifikovali problemi i došlo do rješenja kada su u pitanju negativni efekti globalne energetske krize. Na osnovu preporuka, donijela sam odluku kojom je zabranjena proizvodnja kriptovaluta na cijeloj teritoriji Kosova“, rekla je Rizvanoli.

Ona je kazala da će se nadležne institucije dodatno angažovati kako bi se zaustavila proizvodnja kriptovaluta na lokacijama za koje se sumnja da je upravo to razlog velike potrošnje električne energije.

Zbog niskih cijena struje prethodnih godina, mnogi mladi na Kosovu su počeli da „rudare“ kriptovalute, piše Reuters.

Jedan "rudar" tvrdi da sa svojom opremom sastavljenom od 40 grafičkih procesora, plaća oko 170 evra stuje mjesečno - a od kriptovaluta zarađuje oko 2.400 evra.

Proizvodnja kriptovaluta je naročito snažna na sjeveru Kosova, koje je većinski naseljeno srpskim stanovništvom.

Ipak, zbog prekida u radu termoelektrana i visokih uvoznih cijena struje, vlasti su prošlog mjeseca morale da uvedu restrikcije.

Termoelektrane „Kosova A“ i „Kosova B“ u Obiliću trenutno proizvode oko 500 megavata električne energije na sat, a Kosovo ima potrebe za preko 1.100 megavata na sat.

Kako bi se osiguralo stabilno snabdijevanje strujom, Kosovo uvozi električnu energiju, ali je cijena sada znatno veća zbog energetske krize u svijetu.

Jedan od razloga što se ne proizvodi dovoljna količina električne energije je višedecenijska, zastarjela elektrana. Iz Kosovske energetske korporacije navode da ponekad čitavi blokovi ispadaju iz sistema.

Premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti je naveo sredinom decembra da je izdvojeno 20 miliona eura za stabilno snabdijevanje strujom i kako bi se izbjeglo eventualno poskupljenje električne energije.

Izvor: BETA, Reuters
XS
SM
MD
LG