Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Hrvatska energetika - mogućnosti brojne, realizacija slaba


Solarne baterije - ilustrativna fotografija
Hrvatska može dobro iskoristiti priliku koja joj se otvara sa obavezom smanjenja emisije stakleničkih plinova i povećanjem količina energije iz obnovljivih izvora, rečeno je na stručnom skupu u organizaciji Socijaldemokratske partije Hrvatske. Postoje ljudi, postoje ideje i projekti, problem je u sporoj i neučinkovitoj državi, rečeno je.

Hrvatska do 2020. godine treba smanjiti emisiju stakleničkih plinova za petinu, 20 posto energije mora do tada dolaziti iz obnovljivih izvora energije, a električne energije čak 35 posto.

To je ambiciozan zadatak, ali i rješiv, kaže profesor Neven Duić za zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje, a moguće je i novo zapošljavanje.

Neven Duić, Foto: Enis Zebić
Za montažu 100.000 solarnih krovova trebalo bi otvoriti dvije tisuće novih radnih mjesta, za montažu 100.000 toplinskih pumpi, kao nedovoljno prepoznatog izvora energije, trebalo bi otvoriti dodatnih tisuću dvjesto radnih mjesta, a za dovođenje sadašnjeg stambenog fonda na razinu očuvanja energije propisanu aktualnim zakonodavstvom – čak 25 do 50 tisuća novih radnih mjesta!

„Hrvatska u stvari još nije shvatila koji joj potencijal omogućuje cijela promjena u eurpskoj klimatskoj i energetskoj strategiji. Količina radnih mjesta koja se mogu otvoriti u novim sektorima mogla bi u pozitivnom smislu značajno utjecati na hrvatski razvoj. To su radna mjesta za domaće stanovništvo i to su radna mjesta u regijama gdje tih radnih mjesta nedostaje.“


Same brojke govore da je zgradarstvo, odnosno preuređenje stambenog prostora na način na bude energetski učinkovit - najveći potencijal.

„Mi ćemo relativno skoro završiti izgradnju auto-cesta po Hrvatskoj, i taj naš sektor treba zaposliti na nečemu novom. Visokoučinkovite zgrade su veliki hrvatski potencijal.“


Veliki potencijal

To su mnogo realnije priče nego povremena naklapanja po medijima o tome koliko bi Hrvatska mogla zaraditi od moguće buduće prodaje neiskorištenog dijela svoje kvote zagađenja, odnosno emisije CO2, kaže naš sugovornik.

„Sumnjam da tu Hrvatska ima velik potencijal, osim ako već danas krene vrlo radikalno, a to nije za očekivati jer nama treba jedan proces prilagodbe novim načinu razmišljanja.“
Siniša Bijelić, Foto: Enis Zebić

Neki već razmišljaju na novi način, ali im problem stvara većina onih koji se još nisu prilagodili. Siniša Bijelić je u tvrtci „Adriatic solarni projekti“ koja je pred dvije godine krenula sa izgradnjom solarne elektrane na području koje je nekad bilo nazagađeniji dio Hrvatske – sanirano skladište lužine pored nekadašnje Tvornice glinice u Obrovcu, najvećeg investicijskog promašaja u Hrvatskoj u cijelom razdoblju socijalizma.

Hrvatska do 2020. godine treba imati 45 megavata energije iz solarnih izvora, obrovački projekt projektiran je na 17 megavata, međutim zakonodavac dopušta solarne elektrane maksimum do jednog megavata snage. Cijena projekta je oko četiri milijuna eura, kaže Bijelić za RSE.

„S tim da se otprilike 45 posto investicije odnosi na ono što mogu napraviti naše domaće tvrtke. Sad vi izračunajte koliko je to novaca, koliko je to PDV-a za državu, i koliko je to izravnih ulaganja u Hrvatsku koja se mogu realizirati u roku od godinu i pol dana! Međutim, investitori bježe jer – kako da uđu u projekt od 17 megavata, ako mogu sagraditi samo jedan! Inače u Hrvatskoj je trenutno instalirano solarnih elektrana snage - 11,6 kilovata!!!“

  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

XS
SM
MD
LG