Dostupni linkovi

Endeavour se posljednji put otisnuo u svemir


Endeavour poletio u svemir, 16. svibanj 2011.
Endeavour poletio u svemir, 16. svibanj 2011.
Svemirski brod Endeavour nakon dvotjednog odlaganja poletio je svemir. Šest astronauta u svemiru će provesti 16 dana, a u srijedu bi se Endeavour trebao spojiti sa Međunarodnom svemirskom stanicom.

Misija koja se vodi pod šifrom STS-134 postala je poznata zbog nekoliko razloga. To je posljednji let Endeaavoura u 30-godišnjem svemirskom programu, a trebao bi obaviti 2 milijarde dolara vrijedan eksperiment.

No, misija ima i jednu sasvim osobnu stranu. Zapovjednik broda Mark Kelly suprug je Gabrielle Giffords, američke zastupnice u Predstavničkom domu Kongresa koja je teško provrijeđena u pucnjavi u Tusconu u januru.

Giffords je jedva preživjela ranjavanje, a njeno prisustvo lansiranju Endeavoura dio je terapije važne za ozdravljenje.

FOTOGALERIJA: Politički atentati u Americi

x

Kelly je sa suprugom proveo posljednja četiri mjeseca u rehabilitacijskom centru u Houstonu.

Gifford je bila u publici i tokom neuspješnog lansiranja svemirskog broda 29. aprila.

Njena glasnogovornica Pia Carusone je izjavila da je Gabriella uistinu sretna što je njen suprug ovaj put uspio i što je brod uspješno lansiran.

Svi astronauti nose narukvicu na kojoj piše „Mir-ljubav-Gabby“ u počast teško ranjene političarke.

Svemirski brod završiće u muzeju

Prema nekim agencijskim vijestima, lansiranje je pratilo oko pola miljuna ljudi. Ovaj put među publikom nije bilo američkog predsjednika Baracka Obame i njegove obitelji.

Prošloga mjeseca lansiranje je kasnilo više od četiri sata, i na kraju se odustalo zbog kvara u sustavu hlađenja.

Posada "Endeavoura" uoči leta, 16. svibanj 2011.
„Endeavour“ je ponio 15 tona opreme, među kojom je i Alfa magnetski spektrometar koji će biti prikačen na Međunarodnu svemirsku stanicu. U trenutku kada se to dogodi odmah će na zemlju moći slati podatke o kozmičkom zračenju.

Stručnjaci su na spekrometru radili više od 17 godina.

Očekuje se da će tokom misije astronauti četiri puta izaći u svemir.

Pored zapovjednika broda, Kellya, posadu čini još petorica astronauta, pilot Greg Johnson, svemirski šetači Mike Fincke, Drew Feusel, Greg Chamitoff i talijanski astronut Roberto Vittori.

Nakon što se Endeavour vrati na zemlju, svemirski brod će biti odvezen u muzej u Kalifornijskom centru za znanost u Los Angelesu.

NASA planira još samo jedan let na Međunarodnu svemirsku stanicu, i to polovicom jula s „Atlantisom“. Poslije toga će svu potrebnu opskrbu za svemirsku stanicu obavljati Rusi, Japanci i Evropljani.
XS
SM
MD
LG