Dostupni linkovi

Ususret hiljaditom TV Libertiju: Emisija posvećena običnim ljudima


TV Liberty - Hiljade ispričanih priča
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:40 0:00

TV Liberty - Hiljade ispričanih priča

U nedjelju, 27. septembra osvanut će 1.000-to izdanje TV Libertyja koje će se naredne sedmice emitirati na 35 TV stanica i na hiljade ekrana u Bosni i Hercegovini. Tim povodom ekipa Radija Slobodna Evropa koja danas u potpunosti producira ovu emisiju, govorila je o godinama i ljudima koji su obilježili proteklih 19 godina, ali i sadržaju jubilarnog izdanja.

U 19 godina emitiranja TV Liberty, emisija je uspjela ostati bliska ljudima i kroz nju su novinari Radija Slobodna Evropa ispričali na tisuće ljudskih priča. Upravo zato uspijeva zadržati interes te i danas pristižu zahtjevi televizijskih stanica za njenim emitiranjem.

„Emisiju smo zamislili tako da ona ne bude nešto što će tumačiti život, ona oslikava život. Desetine naših reportera koji su prošli kroz ovih 19 emisija, kroz hiljadu TV Liberty-ja. Bili su u gotovo svakom kutku Bosne i Hercegovine. Posjećivali smo ljude koje je gotovo svako zaboravio. Ljude koji itekako imaju šta reći. I mi se time ponosimo. Od vremena kada smo počeli to da radimo, pa do dana današnjeg, razvijali smo se i mi uz tu emisiju“, kaže glavni i urednik Radija Slobodna Evropa za Bosnu i Hercegovinu Milenko Voćkić.

Osim činjenice da jedan radio pravi televizijsku emisiju, Marija Arnautović, jedna od urednica Liberty-ja magazina i urednica multimedije ponosna je i na to da je realizacija emisije sada u rukama radijskih novinara osposobljenih za video produkciju.

„Prije 19 godina krenuli smo sa jednom emisijom, došli smo do toga da svaki dan iz svakog dijela Bosne i Hercegovine i naši reporteri i novinari iz Sarajeva i naši urednici Liberty-ja snimaju, montiraju i prave priče za web i za Liberty. Imamo studio koji se nalazi u našoj redakciji. Od marta ove godine apsolutno sami radimo kompletnu produkciju televizijske emisije.“

Urednice TV Liberty-ja Mirna Sadiković i Dženana Karabegović prisjetile su se početaka emisije:

''U 15 godina rada Liberty emisije najdraže mi je bilo kad nas ljudi zaustave na snimanju ili nam napišu pismo kako im je taj magazin promijenio život. Snimali smo ljude koji žive u nehumanim uslovima, koji su nakon naše priče dobili novi dom, takođe brojne talente koje smo mi otkrili, kasnije su postali poznati širokoj javnosti i napravili pjevačke, plesne, sportske karijere. Bilo je primjera kada su ljudi, koji su ostali bez posla i mislili da je to kraj, gledajući naš magazin došli na ideju da hobi pretvore u posao ili da započnu mali porodični biznis i tako obezbijede sebi egzistenciju. Imali smo stotine takvih primjera i to je predivno iskustvo", kazala je Sadiković, a Karabegović se nadovezala:

„Već 18 godina radim za magazin TV Liberty, a počela sam kao dopisnica iz Tuzle. Naš fokus oduvijek su bili obični ljudi. Radila sam priče o povratnicima. Različite interesantne stvari su nam se dešavale tokom snimanja Libertyja, bilo je i dogodovština, ali nikad nismo gubili entuzijazam.“

FOTO GALERIJA: Najava 1000. TV Libertyja

U sklopu obilježavanja tisućitog izdanja na stranici slobodnaevropa.org, od preko 5 000 ispričanih priča izdvojeno je 10 od kojih će publika odabrati njima najdražu. Dvije su se dosad najviše dojmile gledatelja, objašnjava urednica TV Liberty-ja, Selma Boračić:

„Za ovih sedam do 10 dana, koliko traje ta anketa na stranici, dvije priče su se nekako izdvojile. To je priča našeg dopisnika iz Goražda Alena Bajramovića i priča iz 2002. godine kolege Mirsada Čamdžića iz Gračanice koja je jako zanimljiva jer govori o nani kojoj je UNPROFOR tokom rata posadio marihuanu u dvorište, koju je ona pazila. Tako da bih preporučila svima da pogledaju te priče i prisjete se zajedno s nama onoga što smo radili u proteklih 19. godina.“

U tisućitom izdanju TV Liberty će prikazati priče koje su izmamile najviše emocija kod publike, one koje su promijenile živote ljudi, a eminentni stručnjaci i nekadašnji urednici emisije govorit će o tome što TV Liberty predstavlja danas, 19 godina poslije.

  • Slika 16x9

    Ivana Bilić

    Diplomirala žurnalistiku na Filozofskom fakultetu u Tuzli. Na Radiju Slobodna Europa radi od prosinca 2013. godine kao novinar-reporter za radijski program i magazin TV Liberty.

XS
SM
MD
LG