Dostupni linkovi

Šef diplomatije UAE sastao se s Assadom u Damasku


Predsjednik Sirije Bashar al-Assad u Damasku, 4. maj 2020.

Šef diplomatije Ujedinjenih Arapskih Emirata sastao se sa sirijskim predsjednikom Basharom al-Assadom u Damasku u utorak, javili su državni mediji, u prvoj takvoj posjeti vodećeg zvaničnika UAE od izbijanja sirijskog rata prije deset godina.

Posjeta se u široj javnosti smatra znakom regionalnih napora na okončanju Assadove izolacije dok se Sirija bori s pogoršanom ekonomskom krizom izazvanom višegodišnjim sukobima i nizom zapadnih sankcija.

"Predsjednik Assad primio je ministra vanjskih poslova UAE Abdullaha bin Zayeda i njegovu delegaciju”, javila je sirijska državna novinska agencija SANA.

"Oni su tokom sastanka raspravljali o bilateralnim odnosima dvije bratske zemlje i o načinima razvoja saradnje u raznim sektorima od zajedničkog interesa”, dodaje SANA.

Sastanak je posljednji znak otopljavanja odnosa između Sirije i UAE i do sada predstavlja najjasniji znak da je arapski svijet voljan da ponovo sarađuje sa moćnikom Assadom.

Siriju podržava regionalni suparnik UAE, Iran, ali je u decembru 2018. zalivska država ponovo otvorila ambasadu u Damasku, što je ukazalo na napore da se sirijska vlada vrati u arapsko okruženje, prenosi AFP.

Siriji je prijeko potrebno da ojača odnose sa zemljama bogatim naftom jer je njena ekonomija urušena zapadnim sankcijama i suočava se sa zadatkom poslijeratne obnove. UAE je također dom hiljadama Sirijaca koji rade u toj državi i šalju novac porodicama kod kuće.

Većina zemalja Zaljeva, u sukobu sa regionalnim rivalom Iranom, traži toplije veze s Damaskom, nadajući se da će tako udaljiti Siriju od Irana. Teheran, tradicionalni saveznik Sirije, slao je savjetnike i resurse da podrže Assada tokom desetogodišnjeg rata, navodi AP.

Sirija je izbačena iz 22-člane Arapske lige i bojkotovana nakon što je izbio građanski rat 2011. Više od 400.000 osoba je ubijeno u sukobu koji je raselio polovinu stanovništva Sirije. Veliki dijelovi Sirije su uništeni, a obnova se procjenjuje na desetine milijardi dolara.

Arapske i zapadne zemlje općenito su okrivile Assada za smrtonosno suzbijanje protesta 2011. koji su prerasli u građanski rat i podržavale opoziciju u prvim danima sukoba.

Nekoliko godina nakon borbi, iranska podrška Assadu, zajedno s podrškom Rusije, pomogla je sirijskom lideru da potisne pobunjenike, koji su sada ograničeni na malo područje sjeverozapadne Sirije.

XS
SM
MD
LG