Dostupni linkovi

Zašto su Ujedinjeni Arapski Emirati 'najotporniji' na COVID?


Pješački most u Dubaiju, 8. decembar 2021.
Pješački most u Dubaiju, 8. decembar 2021.

Ujedinjeni Arapski Emirati uspjeli su do sada da budu otvoreni za većinu putnika i da nivo inficiranih od COVID-19 drže dosta nisko. Zašto?

Na listi koja se revidira na mjecečnoj osnovi UAE kotiraju visoko kao jedna od država sa najvećim brojem vakcinisane populacije i lako dostupnim testovima. Bloombergova lista – COVID Resilience ranking rangira 53 najjače ekonomije svijeta prema 12 kriterija koji uključuju kvalitet zdravstvene zaštite, smrtnost od virusa i otvorenost za putovanja.

Zemlja sa najviše vakcinisanih

Do 16. januara statistike Our World in Data pokazuju da je u UAE bilo preko 800.000 inficiranih sa 2.191 smrtnim slučajem.

Više od 90 posto populacije Emirata je potpuno vakcinisano sa dvije doze, a 34 posto je primilo treću, booster dozu do 24. decembra prošle godine.

Od 10. januara na snagu je stupilo pravilo da oni građani koji nisu primili treću dozu ne mogu da putuju u inostranstvo, sa izuzetkom za one koji su izuzeti iz medicinskih razloga. UAE su tako bili zadnja država koja je najavila pooštravanje mjera usred porasta infekcija izazvanih ponajprije omikron varijantom korona virusa.

Pooštrene mjere variraju od traženja negativnog COVID testa prije putovanja do obaveznog karantina po dolasku u ovu državu.

Prošle sedmice, ministar trgovine UAE Tani Al-Zejudi najavio je da se zemlja neće vratiti na potpunu blokadu uprkos širenju omikron soja, već će udvostručiti testiranje i vakcinaciju kako bi otvorena ekonomija bila održiva.

U zemlji sa najvećim procentom vakcinisanih na svijetu, glavni grad Abu Dabi, ima rigorozne protokole. Dubai, kao turistička destinacija, je popustljiviji, ali još uvijek restriktivan prema zapadnim standardima.

Kakve mjere za turiste su na snazi u UAE?

Trenutno, kako prenosi BBC, putovanja su otvorena za turiste vakcinisane vakcinama koje je odobrila Svjetska zdravstvena organizacija (SZO/WHO), ali posjetioci moraju da urade brzi COVID test po dolasku. Nevakcinisani putnici moraju da daju negativan PCR test, ne stariji od 72 sata.

Putnici takođe moraju da preuzmu aplikaciju Al Hosn, službenu aplikaciju za praćenje kontakata i zdravstvenog statusa u UAE, koja koristi sistem označen bojama (siva, crvena, zelena) kako bi odražavala rezultate testiranja i status vakcinacije.

Stroge kazne za ponovljenu infekciju

Širenje omikron soja na globalnom planu povećlo je i dnevne infekcije u UAE gdje se bilježi porast od 50, koliko je bilo u decembru, do više od 2.600 sredinom januara.

Mjere ograničavanja širenja zaraze uključuju liste onoga što se ne smije raditi, koje izdaju neke kompanije, a kazne variraju od smanjenja plate za jednu dnevnicu do smanjenja plate za 10 dana ako dođe do ponavljanja infekcije, piše agencija Associated Press (AP).

Lokalni mediji, kako prenosi AP, pišu da federalni zaposlenici u gradu Ajmanu neće imati plaćeno bolovanje ako budu u kontaktu sa inficiranim izvan posla ili kod kuće i zaraze se drugi put COVID-om 19.

List The National sa sjedištem u UAE objavio je da navedeni prekršaji uključuju nenošenje maske, boravak u mjestima s gužvom, rukovanje i odlazak u kancelariju nakon kontakta s osobom zaraženom korona virusom. Propisuje se da će i menadžerima biti odbijeno od plate ako ne uspiju da osiguraju da se njihovi zaposlenici pridržavaju pravila.

Federalni zaposlenik u Ajmanu koji je došao u blizak kontakt sa zaraženom osobom mora da se izoluje sedmicu dana ili radi od kuće. Zaposleni koji po drugi put dođu u kontakt sa zaraženom osobom takođe će za obavezan karantin morati da koriste lične slobodne dane ili da uzmu neplaćeno odsustvo s posla.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG