Dostupni linkovi

Eminini svjetski uspjesi popularizirali stoni tenis u BiH


Emina Hadžiahmetović, foto: radiosarajevo.ba
Emina Hadžiahmetović najbolja je bh. stonoteniserka. Sa samo 18 godina ostvarila je izvanredne rezultate. Ova nadarena sportistkinja prva je u BiH već godinama u juniorskoj, ali i seniorskoj konkurenciji. Osvojila je dvije bronzane medalje za juniore i seniore na Međunarodnom prvenstvu u Zagrebu. Istu medalju osigurala je na evropskim prvenstvima 2010. i 2012. godine.

Riječ talent često se koristi u BiH. Rekli bi mnogi s pravom, jer je ova država pravi rasadnik nadarenih ljudi. Jedna od izuzetno talentovanih je i Emina Hadžiahmetović, koja je već godinama najbolja stonoteniserka na Balkanu. Želja za ovim sportom kod Emine pojavila se kada je bila šestogodišnja djevojčica:

„Želja za stinim tenisom se pojavila kada je moja sestra Amela trenirala stoni tenis. Ja sam kao mala djevojčica išla u salu sa njom, pratila je i meni su se svidjeli mala lopta, reket, sto - i kako je brza igra. Odlučila sam da počnem da treniram stoni tenis. Roditelji su složili i tako sam počela da idem sa Amelom na treninge i tako sam počela da treniram.“

Emina je i član reprezentacije BiH u stonom tenisu, ali njen prvotni cilj nisu bila velika takmičenja:

„Moja najveća želja u početku je bila da pobijedim Amelu – jer mi je ona bila uzor i nju sam htjela bukvalno da elimišem što se tiče stonog tenisa. Amela je, ustvari mene terenirala i ona je svoju karijeru ostavila zbog mene, i kad sam dostigla taj cilj, kada sam ja kao učenik prevazišla svog trenera što se tiče igre, onda sam nastavila dalje. Onda sam imala veće ciljeve – državnu medalju, evropsku medalju, to je sve išlo jedno za drugim. Mogu da kažem da je moja karijera blistala i zlatna je na neki način. Ja sam ponosna na to i drago mi je što i dan-danas mogu to da kažem, i dan-danas i dalje gradim svoju karijeru.“

Na Balkanskom prvenstvu u kategoriji do 21. godine dotakla je vrh, dok je na Međunarodnom takmičenju u Portugalu zauzela treće mjesto. Ni sama ne zna koliko je medalja i pehara osvojila, ali postoje tri koja su joj nekako najdraža:

„Najbliža srcu mi je nagrada kada sam prvi put osvojila seniorsko prvenstvo 2009. godine. Tada sam 13 godina imala i time sam ušla u historiju stonog tenisa u BiH i u regionu zbog toga što nikada prije niko nije osvojio sa 13 godina seniorsko prvenstvo. Pored toga, najbitnija i najdraža nagrada mi je kada sam osvojila treće mjesto na Evropskom prvestvu u Istanbulu.“

Već godinama je kraljica sporta sa celuloidnom lopticom u BiH. U tome joj najviše pomaže sestra i trener Amela Hadžiahmetović Mujezinović:

„Jako je lijepo trenirati Eminu. Svaki trener bi poželio takvog sportistu jer Emina doslovce u 24 sata bila bi 25 sati u sali, tako da jednom treneru nije teško sa takvim sportistom raditi. Bukvalno, od kategorije do 10 godina počela je u državi medalje osvajati, pa do evropske medalje", kaže Amela.

Svojim uspjehom popularizirala je ovaj sport:

„Stoni tenis nije tako popularan sport, pogotovo u BiH. Bilo je par situacija da ja kažem da igram stoni tenis, a onda su smatrali da to nije uopšte profesionalni sport, da kažu bukvalno ovako – da je mahalski sport, kao da ne treba da se igra priofesionlano. Međutim, vremenom se to promijenilo - kad sam počela rezultate da postižem, onda definitivno to više nije tako.“

Na kraju nam ipak priznaje da je reket sa kojim je osvojila treće mjesto na Evropskom prvenstvu u Istanbulu simbolično okačila o klin:

„Ne mogu više da igram s njim zbog toga što sam imala nesretan slučaj. U mom ljepilu, koje se inače koristi za stonoteniske gume, došlo je do toga da mi se našlo sekundarno ljepilo, tako da nisam više mogla da odlijepim gume sa reketa, pa sam uništila prvi sloj reketa, koji je jako bitan za stoni tenis, tako da sam taj moj prvi reket okačila na zid. Ali nisam ga okačila kao da sam završila sezonu, već samo da sam se pozdravila sa njim. Definitivno, to je moje najdraže drvo i njega čuvam za uspomenu. Napisala sam na njemu ’Istanbul, medalja 2010., bila sa njim.’“

Pored stonog tenisa, Emina Hadžiahmetović studira Internacionalni univerzitet u Sarajevu, te govori četiri strana jezika. Nada se učešću na Svjetskom prvenstvu u Japanu 2014. godine. To bi joj ujedno bio prvi nastup izvan granica Evrope.

*****

Priču o Emini možete pogledati i u novogodišnjem izdanju TV Liberty magazina
:

  • 16x9 Image

    Selma Boračić-Mršo

    Nakon sticanja prvih iskustava na u Balkanskim istraživačkim mrežama (BIRN) i BHT-u, od 2007. radi kao novinar-reporter za radijski program i TV magazin Liberty.

XS
SM
MD
LG