Dostupni linkovi

Švedska je najtolerantnija


Stockholm
Stockholm

Evropska unija nedavno je provela istraživanje kako se "dvadest sedmorica" odnose prema migrantima. Gdje se danas, ako se mora, najbolje živi kao useljenik.

U Evropi više nema zemlje koja temu imigracije može ignorirati. U starim članicama Unije to je i političko pitanje o kojme se mora izjasniti svaka stranka, posebno u predizborno vrijeme. Po istraživanju koje je provedeno, Švedska je zemlja koja najviše pomaže imigrantima da se snadju u novim uvjetima života, Latvija najmanje.


U cjelini, članice ne rade onoliko koliko bi mogle kako bi život gotovo 21 milijuna imigranata bio lakši. Za takvu ocjenu poslužila je analiza zakona o radnim pravima, šanse za trajnim useljenjem, dozvole da se imigrantima pridruže obitelji i zakoni koji se bore protiv rasizma i predrasuda. Pet zemlja u kojima su imigrantske zajednice najbrojnije – Velika Britanija, Španjolska, Njemačka, Italija i Francuska u samom su vrhu evropskih država koje poštuju prava imigranata, a u tim zemljama boravi i radi gotovo polovica ukupne imigrantske zajednice u Evropi. No, najbolje prolaze oni koji su odlučili novi život početi u Švedskoj, Portugalu, Belgiji, Nizozemskoj i Finskoj.


Najteže se integrirati u Latviji, na Cipru, Austriji, Grčkoj i Slovačkoj.
Švedska je klasificirana kao zemlja koja je u cjelosti otvorena imigrantima, devet država su djelomično otvorene imigrantima, druge se, medjutim, tek relativno mogu pohvaliti svojom imigrantskom politikom, dok je deset vrlo nisko rangirano.


Primjerice, Švedska daje 100 postno jednaka prava domaćim i imigrantskim radnicima, zaostaje jedino u pogledu izdavanja dozvola za trajni boravak. Latvija uvelike ograničava prava stranih radnika . No, ukoliko ste radnik na privrenom radu u Švedskoj i Portugalu lakše ćete moći dovesti članove svoje obitelji. Oni će vam se najteže pridružiti ako radite u Austriji, Danskoj ili Cipru.

Velika Britanija visoko je rangirana kada je u pitanju naturalizacija stranaca,ali i kritizirana zbog specijalnog zakona o terorizmu koji može ograničiti prava imigranata.


Irska spada medju evropske države koja provjerava svoju migrantsku poltiku, no zanimljivo je da je Njemačka i pored toga što se imigrantima garantiraju prava u ustavu i zakonima, ipak sve niže pada u pogledu imigrantske poltike koju danas provodi službeni Berlin.

XS
SM
MD
LG