Dostupni linkovi

EMA odobrila Merckovu pilulu protiv COVID-19


EMA je saopštila da pilulu treba uzimati dva puta dnevno tokom pet dana, ali je savetovala da je ne koriste trudnice, niti žene koje planiraju trudnoću
EMA je saopštila da pilulu treba uzimati dva puta dnevno tokom pet dana, ali je savetovala da je ne koriste trudnice, niti žene koje planiraju trudnoću

Evropska agencija za lekove (EMA) preporučila je 19. novembra upotrebu eksperimentalne pilule američke kompanije "Merck" u roku od pet dana od pojave simptoma COVID-19 za lečenje odraslih kojima nije potrebna kiseonička podrška, a koji su u riziku od težeg oblika bolesti.

EMA je saopštila da pilulu treba uzimati dva puta dnevno tokom pet dana, ali je savetovala da je ne koriste trudnice, niti žene koje planiraju trudnoću.

"EMA je objavila ovaj savet da bi podržala nacionalne vlasti u mogućem donošenju odluke o prevremenoj upotrebi ovog leka pre tržišnog odobrenja, imajući u vidu rastuće stope zaraze i smrtnih ishoda od COVID-19 širom EU", navodi se u saopštenju.

EMA je 8. novembra počela da preispituje podatke vezane za pilulu za lečenje COVID-19 kompanije Merck, kako bi što pre mogla da da mišljenje zdravstvenim vlastima država 27-članog bloka.

Velika Britanija je 4. novembra postala prva zemlja koja je dala zeleno svetlo za upotrebu ovog leka.

Britanska agencija za lekove i medicinska sredstva saopštila je da je odobrila tabletu za starije od 18 godina koji imaju blagi ili umereni oblik korona virusa i bar jedan dodatni faktor rizika za dobijanje težeg oblika COVID-19, poput gojaznosti, starosti, dijabetesa ili srčanih bolesti.

Kompanija je u septembru izvestila da je njen lek smanjio stopu hospitalizacije i smrti za 50 odsto.

Lek cilja enzim koji korona virus koristi da se reprodukuje, ubacujući greške u njegov genetski kod koje usporavaju sposobnost širenja i preuzimanja ljudskih ćelija.

XS
SM
MD
LG