Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Obožavatelji obilježavaju 75. rođendan "Kralja"


Elvis 1970.
Na današnji dan, 8. siječnja, Elvis Presley bi napunio bi 75 godina.

Obožavaoci se okupljaju na njegovom imanju Gracelend u Memfisu, gdje je kralj rocka umro prije pune 32 godine.

I danas je najuspješniji muzičar svih vremena. Milijuni dolara redovito se slijevaju na bankovni račun njegove kćerke, a diljem svijeta veliki je broj onih koji svoju karijeru grade na liku kralja rocka and rolla.

“Kralj živi” - najčešće je izgovarana rečenica kada se radi o Elvisu.

Prema Forbesu, samo u prošloj godini zaradio je 55 milijuna dolara. Na Gracelandu se održavaju izložbe kostima, filmski maraton, dok diljem svijeta njegovi imitatori održavaju festivale u znak sjećanja na umjetnika.

Ovoga tjedna objavljene su tri nove knjige o njegovom životu, pored pedesetak već postojećih. U dvjema se govori o ulogama žena u Elvisom životu, posebno majke kojoj se kralj nikada nije suprostavljao, ali i supruge Priscille od koje se razveo nakon što je s njom u vezi bio od njene teenagerske dobi.

Posljednja analizira odnos dr Nicka, Elvisovog o psihijatra koji ga je liječio 11 godina.

Autor knjige smatra da Presley ne bi umro mlad, u 42. godini, da je njegova majka bila živa i da se nastavila brinuti o umjetniku kao što je to radila od početka njegove karijere.

Naime, menager Tom Parker, poznatiji kako “pukovnik” nije imao snage suprostaviti se Elvisu koji je zadnjih godina života sve više zapadao u ovisničke vode.

Presley je pored brojnih hitova koji su zauzimali ali i danas su u vrhu svjetskih top lista, snimio i 31 film.

U muzejima u Los Angelosu i Washingtonu se otvaraju izložbe pod nazivom “ Jedan život – Odjeci Elvisa” kojima se odaje počast utjecaju Presleya tokom života, ali i nakon smrti.

Na izložbama će se vidjeti razni porteti, ali i predmeti s Elvisom likom koje je njegov menađjer stavljao na svakojake predmete. Biti će tu kolekcija poštanskih marki s njegovim likom. Naime, marka koja je izašla 1993 je štampana u više od 500 milijuna primjeraka.

Gotovo da nema čovjeka koji barem nešto ne zna o Elvisovim pjesmama, njegovim ženama, filovima , burnom životu.

Pogledajte i poslušajte izvedbu iz 1970. jednog od njegovih najvećih hitova "Suspicious Minds".

  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica Međunarodne novinarske nagrade Lorenzo Natali 2008. koju dodjeljuje Europska komisija u suradnji sa Reporterima bez granica.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG