Dostupni linkovi

Kovačević: Markica sa likom Nansena - znak zahvalnosti Norveškoj


Elma Kovačević
U Ambasadi Bosne i Hercegovine u Oslu promovisana je poštansku marka s likom Nobelovca i najvećeg norveškog humaniste, svjetski poznatog istraživača, naučnika i diplomate Fridtjofa Nansena povodom 150 godina od njegovog rođenja.

Ideju štampanja poštanske markice u Bosni i Hercegovini je inicirala bh. ambasadorica u Norveškoj Elma Kovačević i uspjela za nju pridobiti sva tri bh. poštanska operatera iz Sarajeva, Mostara i Banje Luke. Nansen dijalog centar godinama ulaže u proces pomirenja u BiH, sa posebnim osvrtom na problem pomirenja i fenomen "dvije škole pod istim krovom".

RSE: Ambasadorice Kovačević, promovisali ste u Ambasadi BiH u Oslu poštansku marku s likom Nobelovca i najvećeg norveškog humaniste Fridtjofa Nansena povodom 150 godina njegovog rođenja. Otkuda ta ideja i otkuda poštanska markica iz BiH sa likom norveškog Nobelovca?

Kada razmišljamo na koji način se možemo odužiti Norveškoj za svu pomoć koju su nam pružili, tražimo pravi povod i pravi način, način koji će biti prepoznatljiv kao dobra gesta BiH.
Kovačević: Kada razmišljamo na koji način se možemo odužiti Kraljevini Norveškoj za svu pomoć koju su nam pružili, tražimo pravi povod i pravi način, način koji će biti prepoznatljiv kao dobra gesta Bosne i Hercegovine. Pošto je ovo period kada se ja opraštam sa građanima BiH, a i sa kolegama iz Norveške, s obzirom da se moj mandat bliži kraju, razmišljali smo kako na simboličan način da odamo zahvalnost Norveškoj. Tako sam došla na ideju da bi odlično bilo s obzirom da je godina 2011. proglašena godinom Nansena zbog 150 godina od rođenja ovog Nobelovca, koji je 1922. godine dobio Nobelovu nagradu za mir, predložili smo našim poštanskim operaterima iz Sarajeva, Mostara i Banje Luke da, ukoliko su zainteresirani, nagrade Nansena putem izdavanja poštanske markice sa njegovim likom.

RSE: U kojem tiražu, ako se može govoriti o tiražu ovih markica, i gdje se može kupiti?

Kovačević: Markica se može kupiti u poštama u Sarajevu, Mostaru i Banjoj Luci. Ovih dana će se i u Sarajevu promovisati ova poštanska markica. Mi smo sretni što su se našem pozivu odazvali i predstavnici pošte Norveške, predstavnici nacionalne biblioteke, kao i predstavnici brojnog diplomatskog kora u Norveškoj. Bilo im je žao što to nije bila njihova ideja i što oni nisu na taj način pokazali zahvalnost Kraljevini Norveškoj, jer svako od nas koji radi ovdje pokušava da ostvari dobre relacije sa zemljom primateljicom. Mislim da smo mi, BiH, u tome uspjeli.

BiH ima šta da pokaže

RSE: Ovo je svakako prilika da podsjetimo koliko je Norveška uložila u proces pomirenja u Bosni i Hercegovini. Možda da spomenemo nekoliko važnih projakata.

Poštanska marka sa likom Fridtjofa Nansena
Poštanska marka sa likom Fridtjofa Nansena
Kovačević: Ne trebamo zaboraviti projekat deminiranja u BiH, projekat pomirenja koji radi Nansen dijalog centar iz Mostara, Banje Luke i Sarajeva. Tu su i aktivnosti norveškog Crvenog križa, norveške Crkvene pomoći. Također, Kraljevina Norveška finansira razne projekte međureligijskog dijaloga, edukacije. Na godišnjem nivou Norveška izdvaja oko 25 miliona maraka za razne projekte u Bosni i Hercegovini.

RSE: Nansen dijalog centar ima sjedište i Lillehammeru, je li tako?

Kovačević: U Lillehammeru, ali su ekspoziture u Sarajevu, Mostaru i Banjoj Luci.

RSE: I oni su bili jako uporni da se fenomen "dvije škole pod istim krovom" u Bosni i Hercegovini, takoreći, dovede u nešto što je evropska tekovina i civilizacija?

Kovačević: Naravno, to je jedan od njihovih prioriteta. I mi smo imali priliku da učestvujemo u nekim njihovim projektima, saradnjama, na taj način što su oni dovodili profesore i učenike iz škola iz Stoca, gdje su bile dvije škole pod istim krovom, kao i iz Konjević Polja i Kravice, tako da smo i mi razgovarali sa polaznicima njhovih seminara. A tu je, naravno, nemjerljiva uloga Nansen dijalog centra iz Mostara i Sarajeva, također Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Norveške koje finansira sve te projekte.

RSE: Da li je neko još uradio nešto slično kada je u pitanju obilježavanje 150. godišnjice rođenja Nobelovca Nansena izvan Norveške?

Kovačević: Ja koliko znam nije, ali znam da se u Bosni i Hercegovini promoviše i da se smo uspjeli ono što mnoge zemlje iz regiona nisu uspjele - motivirati poštanske operatere da izdaju markicu sa likom čuvenog Nobelovca, mirotvorca Fridtjofa Nansena.

RSE: Kako je protekla promocija u Ambasadi BiH u Oslu?

Kovačević: Promocija je protekla u divnoj atmosferi jer smo imali priliku da, pored službenog obraćanja gospođe višeg savjetnika u Nansen dijalog centru i mene iz Lillehammera, imamo i hor koji je došao iz Bosne i Hercegovine. Radi se o multietničkom horu koji nam je pjevao razne pjesme, pod vodstvom Frane Martinčevića.

RSE: Ja sam upravo htjela da vam se zahvalim na ovakvoj promociji Bosne i Hercegovine.

Kovačević: Bosna i Hercegovina itekako ima šta da pokaže, i mnogi nam na tome mogu zaviditi. Ali i mi isto tako moramo shvatiti i početi voljeti svoju zemlju i vidjeti u njoj što je pozitivno, te pokazati drugima da se putem ljubavi može mnogo toga ostvariti.
XS
SM
MD
LG