Dostupni linkovi

Elizabeta Druga odobrila da Kamila postane kraljica supruga


Britanska kraljica Elizabeta Druga i vojvotkinja od Kornvola Camilla, 19. jun 2019.
Britanska kraljica Elizabeta Druga i vojvotkinja od Kornvola Camilla, 19. jun 2019.

Britanska kraljica Elizabeta (Elizabeth) Druga izjavila je da bi volela da vojvotkinja od Kornvola Kamila (Camilla) dobije titulu kraljice supruge kada njen sin i prestolonaslednik princ Čarls (Charles) postane kralj.

Na proslavi 70. godišnjice ustoličenja, kraljica je izrazila "iskrenu želju" da Kamila bude označena kao kraljica supruga kada princ Čarls bude kralj.

Kraljica supruga odnosi se na suprugu vladajućeg kralja i znači da bi njena buduća titula bila kraljica Kamila.

Ova izjava ukazuje da kraljica priprema budućnost posle svoje smrti i da visoko ceni Kamilu koja se udala za princa Čarlsa 2005. godine na civilnoj ceremoniji.

Do sada je bilo prihvaćeno da Kamila (74), druga supruga princa Čarlsa (73), bude samo princeza supruga.

Praksa je bila drugačija za supruge monarha kao što je princ Filip, suprug kraljice Elizabete Druge, ili suprug kraljice Viktorije, koji su označeni kao princ suprug, a ne kralj.

U decembru kraljica je promovisala Kamilu u najviši britanski viteški red, u koji niko od supružnika njene dece nije bio promovisan.

Čarls je ranije bio oženjen princezom Dajanom (Diana), ali su se razveli 1996. godine, godinu dana pre nego što je ona poginula u saobraćajnoj nesreći u Parizu.

Britanska kraljica (95) slavi 70 godina na britanskom prestolu u turbulentan periodu sa optužbama za seksualno napastvovanje uperenim prema princu Andrewu.

Tradicionalno 6. februara kraljica provodi privatno na kraljevskom imanju u Sandrigamu.

Pre nego što je ove godine otišla u Sandrigem kraljica je u dvorcu Vindzor pregledala predmete i poruke koje su joj bile poslate povodom njenih ranijih jubileja.

U Parlamentu, premijer Boris Džonson (Johnson) je ove nedelje zahvalio Elizabeti Drugoj na njenoj "neumornoj" posvećenosti.

Za jubilej su napravljene komemorativne kovanice i izdato je osam maraka koje predstavljaju razne momente njene vladavine.

Tokom vladavine kraljica Elizabeta Druga saradjivala je sa 14 britanskih premijera, a promenilo se i 14 predsednika SAD.

XS
SM
MD
LG