Dostupni linkovi

Držao ćerku zatvorenu u podrumu 24 godine


Pogled na imanje gde je bila zatočena Natascha Kampusch, djevojčica iz Beča koju je osam godina zatvorenu držao njen susjed, i koja se uspjela osloboditi 2006.godine
Pogled na imanje gde je bila zatočena Natascha Kampusch, djevojčica iz Beča koju je osam godina zatvorenu držao njen susjed, i koja se uspjela osloboditi 2006.godine

Vijest dana na svim TV kućama njemačkog govornog područja jeste stravična priča Elisabeth Fritzl koju je otac držao zatvorenu u podrumu pune 24 godine.

Prema saopštenju policije danas 73-godišnji otac je svoju 24-godišnju kćerku još 1984. godine namamio u podrum, opio, a potom stavio u okove. Od tada, sve dok je policije nije oslobodila, on ju je seksualno i fizički zlostavljao. Prema sopstvenoj izjavi Elisabeth je sa svojim ocem rodila sedmoro djece. 1996. rodjeni su blizanci, od kojih je jedno dete preminulo zbog nedostatne brige i njege. Otac je navodno leš maknuo iz podruma i spalio. Troje je živjelo s ocem i išli su u školu, dok je troje navodno bilo s majkom u podrumu, u gradiću Amstetten, u takozvanoj Niskoj Austriji, pokrajini u kojoj se nalazi glavni grad Beč. To troje nije bilo prijavljeno, dok je za ostale starac tvrdio da mu ih je kćerka u periodu od 1993. do 2002, ostavljala na kućnom pragu.



Policija, gdje kažu da nemaju razloga ne vjerovati Elisabethinoj izjavi, saopštila je da je otac-monstrum otkriven tako što je 19-godišnja kćer Kerstin, primljena u bolnicu s misterioznom bolešću koja ju je držala u komi nekoliko dana. Doktori nisu mogli otkriti uzrok, pa su tražili da se majka pojavi u bolnici kako bi im ispričala predistoriju bolesti. Nakon što se majka nije odazivala pozivu, obavijestili su policiju, a ovi pretražili kuću i pronašli zatočenu majku.


Kerstin se nalazi još uvijek u komi i bori se za život. Doktori još uvijek ne znaju o kojoj se bolesti radi.


Policija je uhapsila Josefa Fritza, kojem se na teret stavlja teški oblik incesta, silovanje, mučenje i ugrožavanja slobode drugih osoba.

Joseph je svoju priču počeo 1984. kada je svima rekao kako mu je kćerka nestala. Zvanično se Elisabeth tako i vodila, a njena majka, odnosno zakonita supruga Josepha Fritza navodno nije ni za šta znala. On sam ne izjašnjava se ni o čemu.


U svakom slučaju, ne samo Austrija, nego i cijela zapadna Evropa šokirana je ovim neuobičajenim slučajem. Sve je ovo podsjetilo ljude na slučaj Natasche Kampusch, djevojčicu iz Beča koju je osam godina zatvorenu držao njen susjed, i koja se uspjela osloboditi 2006.godine.

.

XS
SM
MD
LG