Dostupni linkovi

Ćutanje će nam doći glave


Elektrotehnički fakultet u Beogradu

Sud u Beogradu doneo je prošle nedelje presudu da Elektrotehnički fakultet četvorici, danas penzionisanih, profesora na ime odštete zbog izbacivanja s fakulteta, sprečavanja održavanja nastave i raznih maltretiranja u Miloševićevoj Srbiji 1998. i 1999. isplati po 100.000 dinara. Reč je o tužbi profesora Borivoja Lazića, Dejana Živkovića, Jovana Radunovića i Slavoljuba Marjanovića.

Razlog je što nisu potpisali ugovor o radu po tadašnjem Zakonu o univerzitetu, odnosno kako se tada kolokvijalno zvalo, iskaz lojalnosti socijalističko-julovsko-radikalskoj vlasti. To je povod za podsećanje na to vreme i na ponašanje manjine i većine na Univerzitetu.

Tadašnje vlasti su se dosetile kako da dolijaju sve neposlušnijoj grupi profesora Univerziteta koji su u klimi opšteg nezadovoljstva mogli postati jako opasni, to se pokazalo na prethodnim masovnim demonstracijama 1996. i 1997. godine. Donet je novi Zakon o Univerzitetu po kome su zaposleni morali da stave potpis lojalnosti ako su hteli i dalje da budu na svojim mestima. Ko nije, pretio mu je otkaz.

U početku su se na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, gde je tadašnji radikalsko-julovski tandem Teodosić-Laban žario i palio, pobunili mnogi, njih nekoliko desetina, da bi na kraju spisak bio sveden na 11 upornih, seća se Srbijanka Turajlić, tadašnja i sadašnja profesorka sa zavidnom reputacijom glasnog borca protiv Miloševićeve ratne mašinerije:


"Bili smo ponižavani i maltretirani na zaista hiljadu različitih načina, a to što nam je zabranjeno da predajemo je verovatno bila šteta i za nas i za studente. To je zapravo bila i jedina šteta. Iza toga bili smo proterani iz glavne zgrade u neku pomoćnu zgradu u kojoj nije bilo grejanja, sa nalogom da sedimo od sedam do tri bez ikakvih mogućnosti da išta radimo. Bilo je to maltretiranje do nivoa poniženja i iskreno govoreći sve ove godine se pitam zašto smo pristali na to poniženje, zašto sam čekala da me otpuste, umesto da sam sama dala otkaz. Verujte mi da ne znam odgovor."

Sadašnji dekan Midrag Popović kaže da je tužba upućena, po njemu, na pogrešnu adresu:


"Nije se fakultet ogrešio o ovu četvoricu. Ako sam ja član i predstavnik fakulteta, nisam se ja ogrešio prema njima i nanosio im duševni bol. Mislim da nije u redu da tuže fakultet, mislim da bi bilo u redu da su za tu naknadu tužili Vladu Teodosića i Miloša Labana, što oni nisu učinili."

Jedan od profesora koji je dobio presudu je i Boro Lazić, smenjeni dekan fakulteta i jedan od onih koji su ostali bez posla. Da čujemo šta on kaže na primedbu da je trebalo tužiti ne fakultet već tadašnjeg dekana i predsednika Upravnog odbora:


"Nije nas maltretirao tadašnji dekan kao profesor ili građanin već kao dekan fakulteta."

Profesor Slavoljub Marjanović objašnjava zašto je, posle petooktobarske smene, pa dakle i smene ozloglašenih kadrova na fakultetu, ipak podneo tužbu:

"Nova vlast niti jednom jedinom prilikom nije pokazala želju i volju da izvrši lustraciju glavnih krivaca za to stanje koje je nekad postojalo. Univerzitet kao takav nikada se nije osvrnuo na zla činjenja koja su postojala tada na Univerzitetu."

RSE: Dakle, to je problem?

"Apsolutno, nedostatak lustracije."

Šta je sa građanskom neposlušnošću, odbijanjem da se učini nešto što se kosi sa profesionalnim ili nekim drugim, moralnim, normama? Srbijanka Turajlić:


"U nama je tinjala nada da će veći deo kolektiva u jednom momentu reći da se to više zaista ne može trpeti, da kao profesori Univerziteta ne pristaju na to poniženje. Da je ceo kolektiv tako postupio, ništa od toga se ne bi desilo."

RSE: Ispada da je ćutanje najgore, da će nam ono doći glave?


"Tako je, mislim da je ovu zemlju zapravo uništavalo, ali i dalje uništava, ćutanje."

A da u našoj postoktobarskoj stvarnosti bez lustracije ima čudnih postupaka, pokazuje i jedan detalj na koji su nam ukazali naši sagovornici. Profesor Lazić se nakon petog oktobra vratio na mesto dekana i tada prati u penziju svog prethodnika, dakle, onog istog koji je proganjao njega i njegove drugove, sa zlatnikom kao nagradom. Boro Lazić:


"Ja kao dekan mu nisam oduzeo zlatnik na koji ima pravo svaki naš profesor, kao i svaki naš zaposleni, kada krene u penziju. Ništa mu nisam ja uručio, naši propisi su takvi."

Pogledajte komentare (7)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG