Dostupni linkovi

Moguća deblokada Elektroprenosa BiH


Postrojenja u Hidroelektrani Trebinje, ilustracija
Postrojenja u Hidroelektrani Trebinje, ilustracija
Od februara 2006. godine, kada je počeo sa radom, Elektroprenos Bosne i Hercegovine nikako ne uspijeva da proradi u punom kapacitetu. Akcionari Federacija BiH i RS, koji u strukturi vlasništva učestvuju sa 58,9 odnosno 41,1 posto, već godinama se ne uspijevaju dogovoriti o načinu na koji ova kompanija treba da radi.

Ekonomska kriza i nedostastak novca izgleda da je ipak natjerala akcionare da pokušaju pronaći dogovor. Pred novu godinu premijer Republike Srpske Aleksandar Džombić potvrdi je da je postignut dogovor sa Vladom Federacije BiH da se održi vanredna Skupština akcionara na kojoj bi se promijenilo rukovodstvo kompanije i odblokirao njen rad.

''Usaglašeni su stavovi da se promijeni Nadzorni odbor i rukovodstvo i da se krene sa osnovnim usaglašenim principima, a to je investiranje na teritoriji
Aleksandar Džombić
Aleksandar Džombić
entiteta u skladu sa učešćem kapitala u budžetu, to je glavnim princip, ima još nekoliko principa. Mislim da ćemo otkočiti Elektroprenos u 2012. godini'', kaže Džombić.

Upravni odbora Elektroprenosa u srijedu je u Banjoj Luci odlučio da će se vanredna sjednica Skupštine akcionara "Elektroprenosa BiH" održati 3. februara.

Predsjednik Upravnog odbora Ibrahim Čolakhodžić izjavio je da će na Skupštini biti razmotreni principi u vezi s investiranjem, Statutom, te pitanje izmjene i dopune Zakona o formiranju kompanije. On nije želio da špekuliše na koji način će oko 220 miliona maraka predviđenih za investiranje, koji stoje neraspoređeno, biti raspoređeni.

''Ja ne bih mogao špekulisati oko toga šta će biti, šta bi bilo kad bi bilo. Za sada zakon ne predviđa, zakon je jasan tu, da se taj novac koji potiče iz sredstava amortizacije i neke ostvarene dobiti u ranijem periodu, da se ulaže u obnovu i razvoj prenosne mreže'', rekao je Čolakhodžić.

Raspodjela sredstava za investiranje

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Željko Kovačević uvjeren je da nakon postignutog dogovora entitetskih vlada neće biti problema u funkcionisanju ove kompanije.
"Ukoliko se desi efikasno funkcionisanje u ovom smislu usvojenih principa, mi ćemo odustati od naše odluke o formiranju prenosne kompanije na nivou Republike Srpske'', kaže Željko Kovačević.

''Mi smo predložili principe koji će omogućiti efikasno funkcionisanje Elektroprenosa u narednom periodu. Ukoliko se desi efikasno funkcionisanje u ovom smislu usvojenih principa, mi ćemo odustati od naše odluke o formiranju prenosne kompanije na nivou Republike Srpske'', kaže Kovačević.

Član Upravnog odbora "Elektroprenosa BiH" iz RS Milorad Đekanović je ranije najave RS da će, ukoliko se ne postigne dogovor, oni formirati svoju elektrodistributivnu kompaniju, ocijenio malo vjerovatnim.

''Jer je potrebno da se promijene najmanje dva zakona koja su donesena na nivou BiH, a njihova promjena je prilično komplikovana s obzirom na proceduru u ovoj zemlji'', pojašnjava Đekanović.

On je podsjetio da je osnovni problem funkcionisanja "Elektroprenosa BiH" raspodjela sredstava za investiranje, kao i zapošljavanje, jer RS traži da se
obje ove oblasti ispoštuju shodno učešću kapitala.

Da li će svi zahtjevi RS biti ispoštovani znaće se tek nakon održavanja vanredne Skupštine akcionara koja je i prva nakon formiranja kompanije.

Inače, zadatak kompanije Elektroprenos je da svu električnu energiju koja se proizvede u elektranama prenese do elektrodistributivnih područja ili velikih industrijskih potrošača i da poveže elektroenergetski sistem Bosne i Hercegovine sa sistemima susjednih zemalja i šire i time omogući izvoz, uvoz i tranzit električne energije.
XS
SM
MD
LG