Dostupni linkovi

Izborni sistem za predsjednika SAD koji odolijeva promjenama


Elektori u Skupštini Sjeverne Karoline vrše posljednje pripreme za glasanje, 18. decembar 2016.
Elektori u Skupštini Sjeverne Karoline vrše posljednje pripreme za glasanje, 18. decembar 2016.

Američki predsjednički izbori nastavljeni su u ponedjeljak glasanjem 538 elektora koji bi trebali potvrditi kandidata koji je odnio pobjedu na izborima 8. novembra u svakoj od njihovih 50 saveznih država i Distriktu Kolumbija.

  • Sistem

* Elektori glasanje obavljaju u skupštinama saveznih država i Distrikta Kolumbija i zatim ih šalju u Vašington gdje će 6. januara biti prebrojani i zvanično proglašen novi predsjednik Sjedinjenih Država.

* Kompletni nezvanični rezultati se očekuju na kraju dana.

* Broj elektora jednak je broju kongresmena i senatora iz svake od država (435 i 100) uz dodatak tri elektora iz Distrikta Kolumbija. Ali dok je broj kongesmena proporcionalan broju stanovnika, svaka država bira dva senatora što daje veću težinu glasovima iz manjih država.

* Republikanac Donald Trump je osvojio 306 elektorskih glasova naspram 232 za demokratsku kandidatkinju Hillary Clinton.

* Clinton je, pak, osvojila oko 2,5 miliona glasova više od Trumpa, što je peti takav slučaj u istoriji.

* Zabilježeno je mnogo slučajeva kada su elektori glasali suprotno volji birača u toj državi ali to nikada nije uticalo na konačni ishod.

  • Reforma

Elektorski koledž je ustanovljen 1787 nakon proglašenja nezavisnosti Sjedinjenih Država od Ujedinjenog Kraljevstva i do sada je bilo mnogo pokušaja da ga se zamijeni drugim sistem, najčešće onim u kojem se pobjednik dobija pobjedom zbirom direktnih glasova birača.

* Los Angeles Times smatra da je elektorski sistem davno trebao biti zamijenjen:

"Pobjeda Donalda Trumpa u izbornom koledžu -- uprkos pobjedi Hillary Clinton u ukupnom zbiru glasova -- je samo još jedan primjer da je to pogrešan način da se izabere predsjednik.”

gledni dnevnik smatra da je elektorski sistem davno nadrastao političku realnost:

“Mehanizam elektorskog koledža je proizvod moralno korumpirane odluke da se udovolji robovlasnicima sa poljoprivrednog Juga.”

LA Times objašnjava da su se robovi računali za tri petine jedne bijele osobe i njihov ukupan broj je bio uključen u osnovu za izračun broja elektora za pojedinačnu državu, robovi nisu imali pravo glasa.

* Internet portal Politico.com je sproveo istraživanje javnosti po kojem relativna većina birača, njih 48 posto, želi promjenu izbornog sistema bez promjene ustava dok njih 36 posto želi da se postojeći sistem ne mijenja.

“Ne iznenađuje da su demokrate četiri pita skloniji tome da podrže ukidanje elektorskog sistema nego republikanci,” izjavio je Kyle Dropp, jedan od voditelja istraživanja.

* Magazin Time je u osvrtu na nedostake elektorskog sistema naveo njihove istorijske razloge koji datiraju iz vremena kada je sistem osmišljen, kao što je brojčana nadmoć Sjevera nad Jugom (i ustupak robovlasničkim državama) i relativno slaba obaviještenost glasača u unutrašnjosti:

“...Amerikanci bi se trebali zapitati da li želimo zadržati ovu neobičnu - da kažem čudnu -- instituciju -- u 21. vijeku?”

XS
SM
MD
LG