Dostupni linkovi

Građanski aktivisti iz Crne Gore proglašeni ekstremistima u istraživanju BIRN-a


Feministrička grupa iz Crne Gore "Bogougodnice" proglašene ekstremistima u istraživanju BIRN-a. Foto: Aleksandar Ljumović - Perfermans ispred Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici, jun 2021. godine.
Feministrička grupa iz Crne Gore "Bogougodnice" proglašene ekstremistima u istraživanju BIRN-a. Foto: Aleksandar Ljumović - Perfermans ispred Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici, jun 2021. godine.

Na dio istraživanja „Krajnje desničarski ekstremizam na Balkanu: Grupe, trendovi i politička podrška” Balkanske istražvačke mreže BIRN, koji se odnosi na Crnu Goru reagovale su brojne nevladine organizacije, a pojedinci koji su u istraživanju označeni kao ekstremisti najavili su tužbe.

Prema istraživanju BIRN je u Crnoj Gori djeluje sedam krajnje desnih i ekstremističkih organizacija i grupa.

Četiri su pravoslavna bratstva: Zavjetnici Tvrdoš Nikšić, Miholjski zbor, Pravoslavno bratstvo Stupovi i Vitezovi Svetog Jovana Vladimira, jedna je islamska Salafi grupa i dvije, kako su naveli, desničarske grupe ,,Komite i patriote Crne Gore“ i ,,Bogougodnice“ uz koju je dodata i odrednica religioznog ekstremizama.

Istraživanje je predstavljeno 16. novembra na konferenciji u Sarajevu i obuhvatilo je balkanske države.

Sa predstavljanja mape ekstremističkih i desničarskih organizacija u regionu. Konferencija BIRN Sarajevo. Foto: BIRN
Sa predstavljanja mape ekstremističkih i desničarskih organizacija u regionu. Konferencija BIRN Sarajevo. Foto: BIRN

U grupu Komita i Bogougodnica pobrojani su brojni građanski aktivisti, novinari i višegodišnji borci za ljudska prava.

Iz Centra za građansko obrazovanje su naveli da je neprofesionalno targetirati pojedince i neformalne grupa koji su aktivisti ili otvoreni kritičari klerikalnih i autoritarnih struktura vlasti, djelovanja crkve i izjednačavati ih sa organizovanim ekstremističkim grupama vjerskih organizacija ili njima bliskih krugova.

Iz Digitalnog forenzičkog centra su izrazli zabrinutost zbog ubrajanja crnogorskih građanskih aktivista i novinarki u grupu ekstremističkih organizacija.

Naveli su da posebno zabrinjava metodologija izrade dijela za Crnu Goru, koja se bazira na slobodnoj procjeni odnosno "javnoj percepciji", a ne na činjenicama i zvaničnim podacima".

Institut za medije, istraživanje BIRN-a, po kojem su se u grupu esktremista našle i dvije novinarke, Kaćuša Krsmanović i Tatjana Pavićević ocijenio je kao targetiranje i zamjenu teza u kojoj se kritika crkve pokušava predstaviti kao “religiozni esktremizam”.

Reagovao je i PEN centar navodeći da istraživanje podstiče atmosferu obračuna s građanskim aktivistima u Crnoj Gori.

Socijaldemoktratska partija je konstatatovala da se izmišlja crnogorski nacionalizam kako bi se sakrilo da je velikosrpski ključni uzrok nestabilnosti u regionu. Reagovale su i Liberalna partija, Socijaldemokrate, intelektualci ...

Reagujući na brojne kritike izvršni direktor BIRN BiH Denis Džidić najavio je da će ta organizacija provjeriti objavljene mape ekstremnih organizacija u Crnoj Gori.

“Svjesni smo primjedbi i vrlo brzo ćemo ih adresirati“ rekao je Džidić za Radio Slobodna Evropa.

Građanski aktivista Aleksandar Saša Zeković, proglašen ekstremistom u istraživanju BIRN-a.
Građanski aktivista Aleksandar Saša Zeković, proglašen ekstremistom u istraživanju BIRN-a.

Među pobrojanim ekstremistima u grupi Komita su i građanski aktivisti Aleksandar Saša Zeković, Predrag Vušurović, Nebojša Mrvaljević, Draško Martinović, kao i odbornica u nikšićkom parlamentu Tanja Knežević-Perišić.

Inače organizacija pod imenom ,,Komite i patriote Crne Gore“ nije registrovana u Crnoj Gori.

U grupi ,,Bogougodnice“ pobrojane su građanske aktivistkinje Maja Miličković i Tijana Lopičić, i novinarke 'Pobjede' Kaćuša Krsmanović i Tanja Pavićević.

Ova grupa organizovala je nekoliko performansa kao vid borbe protiv religioznog ekstremizma Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Više aktivista koji su u istraživanju svrstani u ekstremiste najavilo je tužbe protiv BIRN-a.

BIRN (Balkan Investigative Reporting Network) je mreža nevladinih organizacija koja promoviše slobodu govora, ljudska prava i demokratske vrijednosti u južnoj i istočnoj Evropi

I ima brojne lokalne kancelarije , između ostalog i u Crnoj Gori. Lokalni urednici su naveli da je autor spornog istraživanja Jelena jovanović njihova saradnica i novinarka "Vijesti".

XS
SM
MD
LG