Dostupni linkovi

'Islamska država' preuzela odgovornost za napad u Kabulu


Ambasada Rusije u Kabulu

Skupina "Islamska država" preuzela je odgovornost za napad nedaleko od ulaza u rusko veleposlanstvo u Kabulu, afganistanskoj prijestolnici, objavljeno je na kanalu ove skupine na Telegramu.

Dva radnika ruskog veleposlanstva su među šest poginulih kada je napadač samoubojica aktivirao eksploziv nedaleko od ulaza u veleposlanstvo.

U ovom napadu ozlijeđeno je najmanje još deset osoba, izvijestilo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova, kao i afganistanski dužnosnici.

Halid Zadran, glasnogovornik talibanskog sigurnosnog zapovjedništva u Kabulu, rekao je za Radio Azadi da su bombaša "identificirali i naciljali" talibanski stražari, što je "prouzročilo eksploziju materijala koji je bio pričvršćen za njegovo tijelo".

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov nazvao je incident "terorističkim činom".

Rusija je jedna od rijetkih zemalja koja svoje veleposlanstvo u Kabulu drži otvorenim nakon što su zemlju preuzeli talibani u kolovozu 2021. Međunarodna zajednica, uključujući Rusiju, nije de facto priznala talibansku vlast u Afganistanu.

Talibanski militanti preuzeli su vlast prošle godine, nedugo nakon što se međunarodna koalicija predvođena Sjedinjenim Državama povukla iz zemlje, a prethodna vlada pala.

XS
SM
MD
LG