Dostupni linkovi

Bejrut: Desetine povrijeđenih u sukobu s policijom na godišnjicu eksplozije


Demonstrant drži zastavu Libanona tokom protesta u blizini parlamenta, dok Liban obilježava prvu godišnjicu eksplozije u luci u Bejrutu, 4. august 2021.
Demonstrant drži zastavu Libanona tokom protesta u blizini parlamenta, dok Liban obilježava prvu godišnjicu eksplozije u luci u Bejrutu, 4. august 2021.

Desetine osoba je povrijeđeno u srijedu kada se policija Libanona sukobila sa demonstrantima koji traže da se pronađu krivci za prošlogodišnju eksploziju u luci u Bejrutu, glavnom gradu te zemlje.

Demonstracije su održane nedaleko od centralnog događaja na kojem se obilježava prva godišnjica tragedije.

Do sukoba u centru Bejruta došlo je između interventne policije i demonstranata koji su bacali kamenje, zapalili vatru i pokušali da uđu u sjedište parlamenta, čiji su članovi optuženi da su odugovlačili istragu u ovom slučaju.

Godina poslije: Ožiljci na licima Beiruta
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:43 0:00

Interventna policija odgovorila je suzavcem, gumenim mecima i vodenim topovima, te pozvala demonstrante da se raziđu.

"U svjetlu ponovljenih napada na pripadnike unutrašnjih snaga sigurnosti, pribjeći ćemo legitimnim i odgovarajućim sredstvima...protiv nemiroljubivih demonstranata", navodi se u saopćenju policije.

Crveni križ, koji je poslao 21 vozilo hitne pomoći i 100 medicinara, saopćio je da su prevezli osam osoba u bolnicu, te da su na licu mjesta zbrinuli još desetine.

Nekoliko stotina metara dalje od luke, hiljade osoba se okupilo na obilježavanju prve godišnjice eksplozije u kojoj je poginulo najmanje 214 osoba.

Preživjeli i rođaci žrtava eksplozije nosili su zastave i portrete mrtvih, dok su se mogle čuti molitve i žalosne melodije.

Skoro 3.000 tona amonijum nitrata uskladištenog u luci u Bejrutu eksplodiralo je 4. augusta, usmrtivši preko 200 osoba i povrijedivši njih 6.500. Eksplozija je pričinila štetu veću od više milijardi dolara.

Godinu dana kasnije, nijedan visoki zvaničnik nije odgovarao. Lokalna istraga tek treba donijeti velika hapšenja ili čak identifikovati krivca, a političke lidere građani općenito optužuju za ometanje pravde.

Izvor: AFP
XS
SM
MD
LG